Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

luni, 14 mai 2007

Folosirea generalizarii si a particularizarii

Niciun comentariu :
Pentru a trage maximum de foloase de pe urma experientei de viata acumulate, este necesar sa fie folosite metodele logicii numite inductie si deductie, sau altfel spus generalizarea si particularizarea.

De exemplu, am avut adeseori ocazia sa vad oameni care tocmai terminasera o relatie de cuplu, fiindca ajunsesera foarte nemultumiti de starea in care ajunsese relatia. Vorbind cu persoanele in cauza, am observat ca ele nu cautau sa identifice problemele care au dus la aceasta situatie neplacuta, sub forma unor principii generale, ci isi mentineau un punct de vedere strict particular asupra situatiei, zicand "a fost acela de vina, dar daca voi porni o relatie cu o alta persoana, desigur ca nu ma voi mai confrunta cu aceste probleme". Astfel de persoane sunt pur si simplu incapabile sa faca trecerea mentala de la persoane(particular) la principii(general). Desigur ca dupa un timp intrand ele intr-o relatie cu o alta persoana, iar erau nemultumite(adeseori chiar din cauza acelorasi probleme din prima relatie), dar din nou ziceau: "Tii, ce ghinion am. Iar n-am nimerit-o. Dar data viitoare poate voi avea noroc, si voi gasi un om care ma va face fericita." Si asa mai departe. Si este foarte greu ca aceste persoane sa se convinga (si asta numai dupa multe astfel de suferinte) ca pot sa mearga toata viata din esec in esec, daca nu cauta sa extraga principiul general al problemei lor, si sa treaca astfel dincolo de persoana particulara care a cauzat problemele in relatia de cuplu(sau in general in cazul oricarui tip de problema).

Aceasta operatie de generalizare, prin care se extrage o concluzie generala din niste cazuri particulare, este ca si cum ne-am deplasa pe verticala existentei, si am descoperi cum arata problema noastra in planul cauzal. Descoperirea principiului general care a cauzat problema noastra, este de foarte mare folos, fiindca apeland pe viitor la procesul invers al particularizarii, noi putem deja cunoaste cu anticipatie cum vor sta lucrurile in toate aspectele particulare care sunt legate de principiul general care le este cauza.

Deasemenea acest proces de generalizare ne ajuta sa cautam cu mai mare usurinta ceea ce vrem, fiindca acum stim cam cum vrem sa arate ceea ce cautam. Inca un avantaj este acela ca operarea mentala cu principii generale este mult mai usoara si mai precisa decat operarea cu cazuri particulare.

De exemplu, sa zicem ca Maricica a pus punct relatiei sale cu Nelu, si acum vrea sa caute o alta persoana. Daca ea nu a efectuat acest proces intelectual descris anterior, cum va cauta ea o alta persoana? Sa zicem ca va dori o persoana diferita de Nelu, fiindca stie ca daca e ca Nelu nu e bine. Dar toate persoanele sunt diferite de Nelu. Daca ea isi va pune insa problema: "Ce m-a deranjat cel mai mult la Nelu?", si isi va da de exemplu raspunsul "M-a deranjat ca era egoist.", atunci ea a translatat problema de la persoana particulara a lui Nelu, la cauza generala a problemei, si acum are la indemana o informatie foarte pretioasa. Pe viitor, ea va sti cu anticipatie ca toate persoanele egoiste nu sunt potrivite pentru a se angrena intr-o relatie cu ea, fiindca aceasta o va nemultumi, precum a fost in relatia initiala. Mai mult, ea va putea opera acum foarte usor cu aceasta cauza generala a problemei, mult mai usor decat putea opera mental cu multiplele caracteristici ale persoanei particulare Nelu. Ea va putea da raspunsul la intrebarea fundamentala "Dar ce sa caut acum?", fiindca e foarte usor de vazut care e opusul cauzei generale a problemei. Ea va concluziona "Opusul egoismului e altruismul". Si asa a descoperit principiul general a ceea ce trebuie ea acum sa caute. Dupa aceasta ea va putea trece la particularizarea principiului general care a descoperit ca o intereseaza, si va incepe sa caute oameni altruisti (in cazul exemplului dat).

Acest mod de a proceda in viata este valabil si folositor in absolut toate situatiile, si ne ajuta sa dobandim o experienta uriasa pe care o putem apoi aplica cu usurinta intr-o multitudine de situatii particulare care pot apare in viata noastra sau a altora.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu