Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

duminică, 27 mai 2007

Plante ayurvedice utile pentru reechilibrarea hormonala a femeilor

Un comentariu :
Medicina traditionala indiana are o experienta de 50 de secole in baza careia ne pune la dispozitie o gama larga de remedii naturale pe baza de plante, care au efecte benefice in multe afectiuni, fara a induce insa efecte nedorite. Studiul plantelor medicinale este facut prin metode stiintifice riguroase, pe baza unor studii controlate, cu suport statistic si cu o metodologie ultramoderna. In ultimii ani, fitomedicina ayurvedica s-a axat pe flora din zona muntilor Himalaya. Produsele se bazeaza pe cumularea efectelor mai multor plante medicinale din componenta fiecarui produs, asociere care sa duca la sinergismul efectului terapeutic, efect cu instalare lenta, blanda, fara reactii adverse, dar cu tratament de lunga durata.

PLANTE MEDICINALE AYURVEDICE PENTRU SANATATEA FEMEILOR

Numeroase produse din aceasta categorie, cum este de exemplu si Shecure, sunt suplimente alimentare, remedii naturale revitalizante, destinate mentinerii echilibrului hormonal al femeilor, fiind stimulente ale functiilor glandelor mamare, prin stimularea galactogenezei, si care normalizeaza menstruatia si ovulatia. Datorita continutului in glicozizi, fitosteroli, taninuri, uleiuri volatile si aminoacizi esentiali, produsul mai sus mentionat este si hepatoprotector, stimulent digestiv si antihelmintic. Dintre plantele medicinale ayurvedice cunoscute pentru efectele asupra organismului feminin, pot fi mentionate: Asparagus racemosus (Sparanghelul), Withania somnifera, Malus sylvestris, Nardosythachys jatamansi, Cissus quadrangularis, Symplocos racemosa, Sida cordifolia, Bacopa monieri, Boerhavia diffusa, Berberis aristata, Glycyrrhiza glabra (lemnul dulce), Rubia cordifolia, Gumacacia. Toate aceste plante medicinale au efecte tonice, revitalizante, fiind recomandate si utilizate pentru mentinerea echilibrului hormonal, in unele tulburari de menstruatie si ovulatie. Unele dintre aceste plante au si actiune antibacteriana si antiinflamatorie, altele au actiune diuretica, impreuna fiind utile si in unele infectii uro-genitale, precum si in litiaza renala. Cateva din plantele enumerate vor fi prezentate mai pe larg in acest articol pentru a fi astfel mai bine cunoscute de cititori.

Asparagus racemosus, fam. Liliacee, este un arbust cu frunze mici, cu flori solitare sau fascciculate, simple sau ramificate, cu lastari tineri cu gust placut. Este o planta alimentara, raspandita in India, China, Java, Africa. Radacinile au efect diuretic, afrodisiac, laxativ, expectorant, galactogen, tonic si antispastic. Planta contine alcaloizi, protide, amidon, taninuri, mucilagii si diosgenina. Extractele din radacina determina o dezvoltare a glandelor mamare si a secretiei de estrogeni. Are actiuni benefice asupra sistemului reproductiv feminin, antispastica si antiinflamatoare.

Withania somnifera, fam. Withaniacee, este un arbust care poate ajunge la 150 cm, bogat ramificat, originar din India, regiunea Manasa. Radacinile sunt comercializate in forma de bucati lungi de 10-15cm, de culoare maron inchis, cu incretituri longitudinale si continut cremos. Planta contine alcaloizi, uleiuri eterice, mucilagii amare, care activeaza enzimele digestive, stimuland pofta de mancare. Fructele, proaspete sau uscate, au efect hepatoprotector si sunt recomandate in dispepsii, ca antiflatulent si coleretic. Uleiurile obtinute din semintele plantei contin acizi grasi nesaturati cu proprietati hipocolesterolemiante, frunzele si radacinile contin lactone (withanolide) si acizi clorogenici cu rol antioxidant. Alcaloizii sunt derivati piridinici, piperidinici si pirolidinici cu rol de stimulare a functiilor cardiorespiratorii si actiune musculotropa. Cromatografic, din extract s-au obtinut 13 componente, printre care cuscohidrina, anahidrina, tropina si pseudotropina, anaferina, trofigluat etc. dupa Farmacopeea Indiana a Plantelor, editia revizuita 2002, compozitia chimica este constituita in majoritate de constituienti ai withanolidelor.

Nardosythachys jatamansi - specie perena, cu rizom lung, lemnos, parfumat, frunze sagitate, elongate si spatulate, este raspandita in Himalaya, la altitudini intre 3.000-5.000m. Contine jatamansona, acid jatamansic, virolina si diastereomerul ei, cu actine benefica asupra sistemului nervos central. Este utilizata ca tonic amar, aperitiv, aromatic si in tratamentul convulsiilor si palpitatiilor.

Gummi acaciae - este un produs ce provine din exudatul tulpinilor unor specii de Acacia, fam. Leguminoase. Contine carbohidrati glucuronici, pentozouronici, proteine, ulei cu continut mare de acizi grasi si mucilagii, derivati taninici, polifenoli si antociani cu rol de antioxidanti ai radicalilor liberi oxigenati. Este folosita si ca excipient de comprimare natural.

Sursa: Cronica Romana

Un comentariu :

  1. Mutumesc pentru informatii. Mi-a fost de folos acest articol.Astept si alte comentarii despre acest subiect.

    RăspundețiȘtergere