Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

luni, 16 iulie 2007

Erori de intelegere a buddhismului

2 comentarii :
Am vazut pe un forum un practicant crestin care credea ca buddhismul spune "suntem aici ca sa suferim". Nimic mai fals. Buddha nu a spus asta. Ceea ce a spus Buddha a fost: "in lipsa unei practici spirituale, totul va sfarsi, mai devreme sau mai tarziu, in suferinta: tineretea se va sfarsi si va fi urmata de batranete, boala si moarte, intalnirile se termina in despartiri inevitabile datorita mortii samd."

Buddha insa a facut cu mult mai mult decat doar prezentarea acestui adevar: el a dat si o solutie de depasire/transcendere definitiva a suferintei (dupa ce in prealabil i-a identificat cauza ultima). Nimeni nu l-ar fi urmat/considerat pe Buddha ca pe un mare maestru spiritual daca el s-ar fi marginit doar la simpla enuntare a inevitabilitatii suferintei unei vieti obisnuite profane. Asadar Buddha are o invatatura eminamente practica.

O alta eroare de intelegere des intalnita referitoare la buddhism, si pe are am intalnit-o intr-un filmulet propagandistic in care se urmarea denigrarea buddhismului, este aceea ca buddhistii se chinuiesc(se supun unor privatiuni dure) "ca sa nu se reincarneze intr-un animal sau insecta". In primul rand Buddha a mentionat in mod clar ca privatiunile dure sunt inutile, ca nu in acest mod se evolueaza spiritual, si a recomandat in dese randuri adoptarea caii de mijloc in aceasta privinta. In al doilea rand finalitatea buddhismului este cu mult mai inalta decat aceea de a nu te reincarna intr-un animal sau insecta, si vizeaza transcenderea definitiva a suferintei prin accederea la o stare de constiinta indescriptibila numita "Nirvana".

2 comentarii :

  1. nu este eroare de intelegere; este adevarat! orice se intampla in viata noastra (deci in samsara), este suferinta. fiecare lucru ce exista este un fel de suferinta, chiar daca fffoarte rar omul mai si simte un fel de fericire; atunci nu va fi suferinta deloc, cand ne vom elibera si deci atingem starea de buddha, sau parcurgand toate nivelurile de evolutie, ramanem instarea de boddhisattva, care inseamna sa ajuti oamenii cu experienta Ta, chiar daca Tu ai avea numai un singur pas de starea de buddha. cam atat

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Intre "orice..." si "fffoarte rar..." este o contradictie logica.
    2. Una e afirmatia falsa "suntem aici sa suferim", si alta e "actionand plin de ignoranta totul sfarseste in suferinta".

    RăspundețiȘtergere