Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

luni, 2 iulie 2007

Psihologia consonantista si Yoga - 2

2 comentarii :
Lucrarea "Psihologia consonantista" a lui Stefan Odobleja a fost tiparita la Lugoj, in limba franceza, in 2 volume in anii 1938-1939. In cadrul ei autorul construieste o teorie unitara care imbratiseaza o multitudine uluitoare de domenii ale cunoasterii umane, teorie care are la baza fenomenul rezonantei. Odobleja este considerat un precursor al ciberneticii (stiinta controlului si a comunicatiei la animale si masina), deoarece lucrarea lui Norbert Wiener din anul 1943 care a consacrat inceputul oficial al acestei stiinte are la baza notiunea de feedback. Teoria controlului unui sistem automat are la baza existenta unei bucle de reactie care asigura modelarea/modificarea semnalului de intrare functie de semnalul de iesire. Ori Odobleja in lucrarea sa subliniaza importanta "conexiunii inverse", adica feedback-ului, intr-o multitudine de domenii, generalizand aplicabilitatea acestei "lege a reversibilitatii" la practic intreaga cunoastere umana.

Din punct de vedere yoghin, lucrarea lui Odobleja prezinta un interes sporit, deoarece acesta analizeaza stiintific si riguros fenomenul rezonantei, si modul in care acest fenomen si legile care il caracterizeaza modeleaza ansamblul existentei. Viziunea lui Odobleja este, asa cum el insusi o marturiseste la inceputul lucrarii, una energetica, asadar poate fi cu usurinta folosita de yoghinii care cunosc si se folosesc de energiile subtile ale existentei. Teoria sa are limitele ei deoarece nu a urmarit sa inglobeze cealalta parte a existentei: constiinta. Insa, in ceea ce si-a propus, lucrarea sa are o deosebita valoare (teoretica in prima sa parte, si practica in partea a doua).

Acolo unde voi da citate, voi da si numarul paginii pentru ca referinta sa poata fi usor identificata(editia pe care o am este publicata in 1982, la Editura stiintifica si enciclopedica).
Indeosebi partea 2 doua a lucrarii prezinta o mare importanta practica pentru un yoghin: exista un intreg capitol destinat numai legilor universale privite prin prisma consonantismului (meditatia asupra acestora putand furniza suprize extrem de placute yoghinului), un capitol destinat legilor psihice, si alte capitole destinate aplicatiilor consonantismului in numeroase domenii.

Pentru inceput cateva definitii:
"Consonanta. Definitie. Consonanta este un fenomen fizic caracterizat prin similitudine, selectivitate si miscare(sau vibratie). Un efect dinamogenic selectiv produs (cauzat) de similitudine. Similitudine dinamogenica, motorie." - pag. 183. "La fiecare consonanta se pot discerne doi factori: consonatorul(excitatorul, generatorul, stimulatorul) si consonatul(rezonatul, excitatul, stimulatul, nou-nascutul)" - pag. 185.
Acest proces al rezonantei, intocmai asa cum este descris si de catre Odobleja, este folosit de yoghini pentru a acumula energie subtila benefica, sau a produce fenomene benefice bazate pe energia binefacatoare subtila.

"Disonanta. Definitie. Ea este efectul invers al consonantei. Diferenta care provoaca inhibitia...Desfiintarea sau neutralizarea reciproca a doua vibratii, ale caror faze sunt opuse si ale caror miscari se vor contraria si se vor distruge una pe cealalta." "In fiecare disonanta-fenomen trebuie sa distingem doi factori(agenti, cauze):disonatorul(inhibitorul) si disonatul(inhibatul)" - pag. 186

2 comentarii :

  1. ai putea publica legile universale din perspectiva consonantismului? cred ca sunt intr-adevar universal valabile..

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Anima, am scris despre legile universale din perspectiva consonantismului, si poti gasi articolele astfel:
    Daca in stanga acestui blog faci clic pe categoria "Rezonanta", si derulezi in jos pana in anul 2007, poti gasi aceste articole. Iata cateva exemple:
    http://misa-yoga.blogspot.com/2007/10/psihologia-consonantista-si-yoga-8.html
    http://misa-yoga.blogspot.com/2007/09/psihologia-consonantista-si-yoga-7.html
    http://misa-yoga.blogspot.com/2007/08/psihologia-consonantista-si-yoga-6.html
    http://misa-yoga.blogspot.com/2007/07/psihologia-consonantista-si-yoga-5.html
    http://misa-yoga.blogspot.com/2007/07/psihologia-consonantista-si-yoga-4.html
    http://misa-yoga.blogspot.com/2007/07/psihologia-consonantista-si-yoga-3.html

    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere