Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

joi, 5 iulie 2007

Psihologia consonantista si Yoga -4

2 comentarii :
Legea echilibrului are cateva aplicatii importante pentru practicantul spiritual.
"Durerea(foamea, setea, abstinenta etc.) sunt dezechilibre fiziologice. Placerile sunt echilibre fiziologice.
Abstinenta intensifica placerile diverselor organe, marind dezechilibrul fiziologic...
Fiecare nevoie tinde sa provoace reactii proprii pentru satisfacerea ei, care se confunda cu disparitia ei.
Dezvoltarea psihica sau a vietii mentale este proportionala cu nevoile, adica cu echilibrele rupte, cu dezechilibrele ce trebuie echilibrate" - pag. 342

Aceasta ultima propozitie subliniaza importanta faptului de a ne pune intrebari pe calea spirituala. Punandu-ne intrebari, fiind cercetatori si curiosi in domeniul spiritual, cream dezechilibre si cream astfel premizele si energia pentru a evolua in directia in care converg intrebarile noastre. Tot de aici rezulta importanta aspiratiei spirituale, care asigura energia necesara evolutiei.

Penultima fraza ne arata caracterul efemer al dorintei. Orice dorinta este un dezechilibru, iar satisfacerea ei inseamna revenirea la starea de echilibru ceea ce inseamna disparitia acestei dorinte. Si cum toate lucrurile tind spre echilibru, rezulta ca orice dorinta va avea tendinta sa dispara. Aceasta efemeritate a dorintei este in legatura si cu o alta lege care va fi prezentata ulterior.

Rezulta ca pentru a crea dinamism putem apela la crearea de dezechilibre controlate, construind baraje care stau in calea nivelarii energiilor. Astfel abstinenta sexuala creste apoi placerea sexuala, postul creste apoi placerea de a manca samd.

2 comentarii :

  1. Cred ca e important de mentionat ca cresterea placerii sexuale sau a placerii de a manca in urma abstinentei sau a postului survin pe nivel diferit, superior, in care exista un control mai mare asupra dorintei respective si in care se poate recurge oricand la "suspendarea" ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, nu m-am gandit la acest aspect: controlul te pune in situatia de a fi deasupra fenomenului pe care il controlezi. Cred ca este necesar sa existe pentru aceasta o cat mai deplina constientizare a fenomenelor care apar la nivel fizic, emotional si mental, insotita de INTENTIA ferma de a transcende.

    RăspundețiȘtergere