Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

luni, 3 decembrie 2007

Dhammapada - Buddha

Niciun comentariu :
Capitolul 2: Despre atentie

21. Atentia este calea care conduce la nemurirea spirituala(Nirvana), nepasarea(superficialitatea) este calea mortii. Cei care cauta (spiritual) plini de atentie nu mor, cei care sunt nepasatori sunt deja morti.

Ultima afirmatie a lui Buddha, destul de dura, este foarte asemanatoare cu remarca lui Iisus: "lasa mortii sa-si ingroape mortii", facand referire la aceeasi categorie a oamenilor lipsiti de preocupari si aspiratii spirituale.

Faptul ca Buddha vorbeste destul de mult despre atentie releva importanta pe care el a acordat-o acestei atitudini. Fara indoiala ca in privinta celor total dezinteresati de spiritualitate, progresul lor in aceasta directie este nul, si asta nu surprinde pe nimeni. Problema e ca si dintre cei care au preocupari spirituale, multi inteleg sa parcurga aceasta cale la modul mecanic. Iarasi merita remarcata analogia cu spusele lui Iisus care indemna la adoptarea unei atitudini asemantoare celei a copiilor. Atunci cand un copil cerceteaza ceva, el o face plin de curiozitate, de atentie, de deschidere, de pasiune. Cata deosebire intre atitudinea copiilor si atitudinea superficiala si robotizata a multor oameni care cocheteaza cu o cale spirituala!

Pe o cale spirituala au valoare doar acele aspecte care sunt traite cu tot sufletul, al caror adevar umple total constiinta, ori aceasta experienta nu poate avea loc decat daca omul cauta precum un copil.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu