Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

joi, 8 mai 2008

Dhammapada - Buddha

Niciun comentariu :
40. Cunoscand ca acest corp este fragil ca un ulcior, si facand acest gand ferm precum o fortareata, practicantul spiritual trebuie sa-l atace pe Mara (tentatorul) cu arma cunoasterii, si trebuie sa fie atent la acesta dupa ce a fost invins, fara a se culca vreodata pe laurii victoriei devenind neglijent.

41. Nu peste mult timp, vai, acest corp va zace pe pamant, fara nicio valoare, lipsit de constiinta, precum o bucata de lemn nefolositoare.
Constientizarea naturii efemere a corpului asigura in viziunea lui Buddha o arma puternica prin care aspirantul poate lupta cu ignoranta si cu tentatiile unei vieti irosite, folosite in vederea dobandirii de avantaje atat de trecatoare. Astfel energia timpului care distruge viata si toate valorile omului grosier, se transforma intr-o arma foarte puternica care slujeste aspirantul spiritual, ajutandu-l sa treaca dincolo de ceea ce este trecator pentru a gasi ceea ce este etern. Aceasta idee extrem de importanta pentru evolutia spirituala este dealtfel subliniata si de catre Iisus:

19. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură.

20. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură.

Evanghelia dupa Matei, Capitolul 6
Dealtfel aceasta idee a fost subliniata si de Iisus in repetate randuri, si putem deduce de aici importanta ei. Iata inca o parabola pe aceasta tema:
16. Şi le-a spus lor această pildă, zicând: Unui om bogat i-a rodit din belşug ţarina.
17. Şi el cugeta în sine, zicând: Ce voi face, că n-am unde să adun roadele mele?
18. Şi a zis: Aceasta voi face: Voi strica jitniţele mele şi mai mari le voi zidi şi voi strânge acolo tot grâul şi bunătăţile mele;
19. Şi voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te.
20. Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Şi cele ce ai pregătit ale cui vor fi?

De multe ori tocmai aceasta constientizare a efemerului face diferenta intre un om obisnuit si un aspirant spiritual, iar gradul de constientizare a efemerului este adeseori in stransa legatura cu nivelul aspiratiei practicantilor spirituali si face asadar diferenta intre rezultate (care pot fi mici, medii sau mari).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu