Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

luni, 10 noiembrie 2008

Cum sa demolezi o antena GSM instalata ilegal in vecinatatea ta

Niciun comentariu :
Comuna Greabanu, satul Livada Mica, judetul Buzau. O antena instalata in curtea unei batrane starneste protestul vecinilor, care nu si-au dat acordul pentru instalarea acesteia, pe care legea il prevede. In lipsa lui, instanta a considerat antena ilegala si a decis demolarea ei. Orange si-a dat jos antena vineri, 31 octombrie.

Este prima decizie de acest fel, care, spun avocatii, poate creea un precedent, ce poate "inrauri" sentinte similare.

Potrivit datelor ANRCTI, in Romania au fost instalate 20.000 de statii de telefonie mobila, dintre care jumatate in intravilan. Acordul vecinilor este definit de legislatie ca: "acord in forma autentica" (autentificat la notar), pe verticala si pe orizontala, adica astfel:
- la blocuri: 50% plus unu dintre locatari, precum si, obligatoriu, acordul tuturor proprietarilor de la ultimul etaj.
- la curti: acordul locuitorilor din imediata vecinatate.

Cazul de la Greabanu (Buzau).
Informatia pe scurt
  • noiembrie 2006: Cativa proprietari din Buzau constata in curtea unei vecine in varsta o statie de telefonie mobila de peste 60 de metri pe care sunt montate mai multe antene GSM. Ei nu-si dadusera acordul pentru o astfel de constructie. Batrana, primeste 400 RON/luna 'chirie de antena'.
  • decembrie 2006: proprietarii intenteaza proces companiei Orange, Primariei Grebanu, Consiliului Judetean Buzau, pentru anularea autorizatiei de constructie, singura cale de a demola statia.
  • dupa ce pierd la prima instanta, proprietarii castiga in apel, ulterior aceasta decizie pastrandu-se si in urma epuizarii altor cai de atac.
  • 24 ianuarie 2008, verdictul definitiv: instanta decide irevocabil anularea autorizatiei de constructie si demolarea statiei de telefonie mobila. Pierd in instanta si Primaria, si Consiliul Judetean, pentru acordarea ilegala a autorizatiei.
  • 25 februarie 2008: proprietarii depun cerere de executare silita. Cateva zile mai tarziu, Orange contesta.
  • Prin sentinta civila nr. 1204/1 septembrie 2008, judecatoria Ramnicu Sarat presedintele APC Romania a fost autorizat sa demoleze releul GSM situat la adresa de mai sus.
  • vineri, 31 octombrie 2008: operatorul Orange da jos antena.

Argumentele principale cu care s-a castigat procesul

  • Nerespectarea de catre Orange a acordului vecinilor. Acordul trebuia autentificat la notar.
  • Explicatii: Necesitatea acordului face parte din categoria avizelor prealabile si obligatorii pentru emiterea autorizatiei de construire a acelor lucrari care, prin natura lor, nu au destinatie de locuinta. Partile s-au considerat vatamate prin lipsa acordului exprimat in forma autentica in cazul amplasarii constructiei (potrivit Legii 453/2001 pentru modificarea Legii 50/1991).
Legislatie romaneasca
Autorizarea oricarei constructii (prin urmare si aceea a unei statii de telefonie mobila GSM) trebuie sa indeplineasca minimum doua reguli de acord al proprietarilor: 50% +1 din proprietarii unui bloc (condominium) si, obligatoriu, acordul tuturor proprietarilor care locuiesc la ultimul etaj. In cazul locuintelor de tip resedinta, toti vecinii trebuie sa isi dea acordul pentru ca autorizatia de constructie, eliberata de primarie, sa fie legala.

Prevederi:
● Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
● Legea 453/2001 privind modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
● Legea nr. 554/2004, legea contenciosului administrativ
● art 68 lit. t din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale
● art. 4 lit. b din Legea 50/1991.

Mai multe detalii pe Hotnews

Cititi si:
ROMÂNII EXPUŞI RADIAŢIILOR EMISE DE ANTENELE GSM
Noi cercetari despre nocivitatea telefoniei mobile si a tehnologiilor wireless
Studiu: Telefoanele mobile, mai periculoase decat fumatul

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu