Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

duminică, 19 septembrie 2010

VAGABONDUL MILIONAR (Danny Boyle, 2008)

Niciun comentariu :



Hazardul este cel mai mare romancier al lumii: pentru a fi fecund nu trebuie decât să-l studiezi.

Honoré de Balzac


Renumită prin sfinţenie şi înţelepciune dar şi prin atrocităţi de nedescris, cu locuitori buni, generoşi dar şi cu mulţi şarlatani şi borfaşi, cu oaze de lux opulent pe fondul unei sărăcii extreme, cu iluştri erudiţi înconjuraţi de nenumăraţi analfabeţi, ţinutul speranţei infinite dar şi al suferinţei şi lipsei de orizont, rafinată dar brutală, India este ţara ideal aleasă pentru acest film grav, serios dar şi ironic, recreativ, un film al contrastelor.

Una din ideile fundamentale ale filosofiei indiene este cea de karma (destin). Conform acestui concept fiecare acţiune, fizică, psihică sau mentală, are în mod inevitabil o urmare, generează o reacţiune, orientează comportamentul, acţiunile, gândurile prezente şi viitoare.

Tema filmului „Slumdog Millionaire” este destinul şi legăturile acestuia cu hazardul, dar nu cu un hazard gratuit, haotic, apărut din neant, ci bazat pe evenimente trecute, un hazard în strânsă legătură cu realitatea, un hazard logic, coerent.

Plin de naturaleţe împletită cu simplitate şi naivitate, Jamal Malik, personajul principal din film, prin intermediul biografiei sale, a propriului destin, ne oferă pe parcursul întregului film o călătorie captivantă prin realităţile Indiei moderne, ne prilejuieşte întâlnirea cu aspecte exotice, contradictorii, atât de specifice acestei ţări. Construcţia filmului, prin alternarea planurilor trecut/prezent şi prin interacţiunea între un banal, artificial show de televiziune şi fascinantul spectacol al existenţei, este extrem de ingenioasă.

Într-o ambianţă colorată, inocentă, stenică, dansul colectiv din scena finală, antrenant, flexibil, tonic, cu ritm şi paşi înflăcăraţi, copilăreşti, uşor teatrali, realizează prin mişcare şi sunet o celebrare a vieţii, o trimitere savuroasă la jocul divin al manifestării, la jucăuşenia lui Dumnezeu, este o inedită sinteză a întregului film.

Filmul „Slumdog Millionaire” este un film inteligent, elaborat, ironic, sentimental, o nouă întâlnire, o savuroasă fuziune, de aceasta dată pe tărâmul celei de a şaptea arte, a spiritului cald indian cu perfecta ordine britanică.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu