Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

luni, 3 ianuarie 2011

Mânăstirea Bănceni - un exemplu de comunitate carismatica, plina de dragoste si credinta pentru Hristos

Niciun comentariu :
Va recomandam sa vizionati pana la capat acest film documentar extrem de emotionat, din care razbat din plin credinta, dragostea de Hristos si caldura Sufletului Neamului Romanesc.



Dincolo de granita de nord a Romaniei la doar cativa kilometri, pe teritoriul Ucrainei, pe o colina inverzita, se afla manastirea Banceni, loc de profunda spiritualitate care ii aduna pe romanii din aceasta regiune. O biserica de mari dimensiuni strajuieste in mijlocul manastirii. Aici, dar si in celelalte biserici mai mici ale acestui asezamant monahal, se oficiaza slujba in limba romana. Petuniile care se revarsa de la cele trei etaje ale corpului de chilii si ale staretiei proaspat zugravite in culoarea turcoaz, aleile cu trandafiri de diferite culori, vasele cu flori de la intrarea trapezei, imbogatesc aceasta oaza de liniste de la marginea padurii. Si totusi, linistea aceasta este, in timpul zilei, intrerupta de zgomotul masinilor si al constructorilor. La Banceni se construieste in continuare sub obladuirea Parintelui Staret Mihail Jar, cel care, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, a ridicat acest ansamblu manastiresc, format din mai multe cladiri. In partea stanga, sub un pavilion acoperit cu tabla albastra ce te duce cu gandul la cerul senin, se afla Altarul de vara unde se oficiaza Liturghiile cand se aduna foarte multi credinciosi. Viitoarea trapeza aflata in constructie va putea primi o mie de pelerini ajunsi pe aceste meleaguri. La intrarea in manastire a fost ridicata o clopotnita uriasa care poate rivaliza cu marile clopotnite ale lavrelor din Ucraina. De fapt, este o constructie complexa care va adaposti si un camin spital pentru calugari si un mic muzeu.

In biserica mare din Banceni, zugravita in exterior in galben, se afla moaste ale Sfintei Mari Mucenite Varvara iar paraclisul manastirii este inchinat Sfantului Serafim de Sarov, unul dintre cei mai mari sfinti ai Rusiei din secolul al XVIII-lea. Psaltirea se citeste neincetat, zi si noapte, in aceasta bisericuta paraclis. Aici se afla particele din Sfintele Moaste ale Sfantului Serafim si o particica din piatra pe care s-a rugat sfantul o mie de zile si de nopti. Pe peretii interiori, de jur imprejur, sunt pictate scene mari, impresionante, din viata sfantului. Tot aici, intr-o racla, se afla particele de Sfinte Moaste ale altor peste o suta de sfinti.

In curtea manastirii cateva femei lucreaza pe iarba sortand plante medicinale culese de pe campul din afara zidurilor. Vorbim cu totii romaneste. Ele se bucura ca a mai venit un grup de pelerini din Romania pe aici. La trapeza se fac pregatiri pentru a-i intampina cum se cuvine pe cei veniti de la drum. E atata ospitalitate in jurul nostru incat ne simtim de-a dreptul coplesiti. Un calugar inalt, blajin, cu ochi albastri, se apropie de noi, binecuvatandu-ne. Aflam cu mare bucurie ca este chiar Staretul Manastirii Banceni, Arhimandritul Mihail Jar. Are foarte multa smerenie si trebuie sa insistam putin pentru a-l convinge sa vorbeasca la microfon despre aceasta minunata constructie de la Banceni. Parintele Staret ne marturiseste despre ajutorul primit de la Dumnezeu in tot ceea ce face:

“Cu doua mii de ani in urma, Tatal Ceresc a privit spre Pamant si-a vazut lumea aceasta atat de pierduta in pacat si i s-a facut mila de noi. Si L-a trimis pe singurul Sau Fiu ca sa moara pentru pacatele noastre. Aici este inceputul. A venit ca sa ne mantuiasca. Deci dragostea lui Dumnezeu gaseste locurile astea minunate. Si unde avem nevoie acolo Dumnezeu Se lasa dar mintea omului nu poate sa priceapa si nici nu poate sa marturiseasca lucrarea pe care Dumnezeu o face.

- Parinte Staret, cand a inceput constructia acestei manastiri?
- In 1994, toamna tarziu. Aici nu era nimic. Acum exista, dupa cum vedeti, toate lucrurile acestea minunate pe care Dumnezeu Însusi le-a facut. S-a inceput cu cativa frati in manastire. Credinciosii nostri, de-aici, din Bucovina, romanii nostri cu inima mare, au avut toata dragostea sa se faca acest lucru minunat, aceasta manastire, pentru romanii de-aici si pentru toata lumea care vine, dar mai ales, pentru sangele nostru care geme credinta in Dumnezeu si dragostea spre Ceruri. Si asa, repede, s-au facut toate, ca prin minune. Cand nu avem, Dumnezeu ne trimite. Mai carteam, cand nu aveam, ca Dumnezeu ne-a lasat. Dar nu ne lasa, ne punea numai la incercare. Si dupa cum Dumnezeu a lucrat asa de minunat, asa este pana in ziua de astazi.

- Construiti in continuare...
- Da, am zis ca vom termina. Dar Dumnezeu cand incepe o lucrare nu se mai termina, pana ajungem in vesnicie. Pana ajungem acolo tot mai avem de facut cate ceva.

- Aveti comori deosebite aici la manastire, aveti Sfinte Moaste, Icoane facatoare de minuni.
- Prima comoara este credinta in Dumnezeu. Asta este ceea ce am primit de la inaintasii nostri, de la mosi si stramosi, credinta in Dumnezeu. Si aceasta este cel mai scump si sfant dar. Avem apoi Sfinte Icoane facatoare de minuni, avem multe icoane pe care inca nu le-am scos, nu sunt puse in biserici, avem Sfinte Moaste si alte minuni pe care le vedem zi de zi, pe care le lucreaza Dumnezeu. Dau doar un exemplu al celor doi copii care s-au vindecat de SIDA aici la manastire. Am mers prin multe locuri sfinte si cu binecuvantarea Mitropolitului nostru, prin scriere, am adunat prin mila Domnului, Sfintele Moaste pe care le vedeti aici in biserici. Asa se intareste credinta: privind la Sfinti, prin rugaciunile lor pentru cei care cred, prin puterea Sfintelor Moaste. Am adus aceste Sfinte Moaste si am daruit multe si in Romania. N-am uitat de romanii din tara. Am dat la multe manastiri multe Sfinte Moaste, aproape cate avem aici am dat si acolo pentru ca n-am uitat de-ai mei, de-acasa, sa le trimit si lor mila si binecuvantarea Domnului.

- Parinte Staret, de unde sunteti de loc?
- De-aici, din apropiere, de la Mihoreni. Acum se numeste Petrasevka dar inainte pe timpul romanilor se numea Mihoreni. Aici la Banceni avem manastire de calugari dar mai avem o manastire de maici la Boian si un orfelinat in care traiesc 125 de copii la Molnita, localitate aflata la o distanta de 2 km de manastire. Am construit niste case pentru copii, pentru baieti si pentru fete.

- Doriti sa transmiteti romanilor de la noi, de-acasa, cateva ganduri?
- As vrea sa le transmit toata dragostea frateasca. Si, parca acum cand vorbesc, imi tremura ceva , asa..., in tot corpul. Spuneti-le ca-i iubim si sa nu uite ca ne au aici. Avem aceeasi limba, acelasi grai si asa am vorbit prima data langa mama noastra in limba aceasta. Spuneti-le ca-i iubim si sa nu ne uite niciodata. Si sa mijloceasca spre Dumnezeu ca sa fim impreuna intotdeauna, si sa ne putem mantui sufletele noastre si sa ajungem toti acolo in vesnicie. Poate acolo nu ne va mai desparti nimeni si nu va mai trebui sa plecam nicaieri daca vom ajunge acolo unde Tatal Ceresc si Domnul Iisus ne-au pregatit loc, in Ceruri sus, langa Maicuta Sfanta si toti Sfintii. Aceasta le doresc la toti romanii, sa aiba mantuirea sufletului si dragostea pentru Dumnezeu puternica. Dumnezeu ne va ajuta sa invingem orisice greutate.”

Manastirea Banceni este asezata pe o colina. In vale, dupa ce treci printr-o livada si printr-un colt de padure ajungi la un mic schit care tine tot de manastire. Un tanar calugar inalt si subtire, ca majoritatea calugarilor de la Banceni, ne arata drumul pana la schitul care-si deschide in mod exceptional portile pentru grupul de pelerini romani. Aici vietuiesc trei calugari. In mica biserica acoperita cu stuf de la schitul asezat in panta se oficiaza slujba in limba romana. Ne inchinam cu totii la cele doua Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului din biserica si admiram acest loc extrem de frumos in care florile de diferite culori se revarsa cu generozitate peste marginea vaselor in care au fost plantate. La foarte mica distanta pasc in liniste caprioare si cerbi, intr-un colt de padure aflat in grija calugarilor.

Nu putem pleca din aceasta frumoasa zona locuita de romani fara a merge si la manastirea de maici de la Boian unde numerosi pelerini vin sa se inchine la Icoana Maicii Domnului Plangatoare, facatoare de minuni, o icoana de o rara frumusete. Aceeasi ospitalitate extraordinara o gasim si la Boian unde se afla in constructie o noua biserica. Privim cu drag la oamenii de pe ulita, la satul romanesc care ne face sa ne simtim ca la noi la tara. Ajungem dupa cativa kilometri si la Molnita, la minunatul asezamant construit de Parintele Mihail Jar pentru copiii orfani. Copiilor le sunt oferite aici conditii deosebite de trai si multa dragoste din partea celor chemati sa-i ingrijeasca si sa le calauzeasca pasii. Cladirea cu doua etaje, de culoare galbena, in care se afla camerele pentru copii amenajate foarte frumos, se afla langa biserica zugravita in albastru care insenineaza intr-un fel viata micutilor ramasi fara parinti. In imediata apropiere o alta cladire a acestui asezamant a fost finisata. Zugravita in nuanta deschisa de violet aceasta cladire va spori si mai mult confortul copiilor adapostiti aici. Sunt multe flori peste tot si multe culori care inveselesc atmosfera. Ramanem uimiti de ceea ce s-a putut face aici pentru copii, fara “fonduri europene”, fara presiuni ale unor organizatii internationale, pur si simplu din credinta si din dragostea fata de oameni a Staretului Mihail Jar si a credinciosilor care-i sunt alaturi si de la care multi dintre noi ar avea multe de invatat. Molnita este o lectie de viata. Un indemn de a fi mai receptivi fata de suferinta aproapelui, de a fi milostivi, de a avea grija de cei necajiti. Este o lectie de credinta adevarata.

Autor: Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu