Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

marți, 30 iulie 2013

Disident polonez, in Der Spiegel: Romania, sub amenintarea autoritarismului

Niciun comentariu :
sursa foto

Romania este condusa in continuare de fosti securisti, iar riscul instalarii unui regim autoritar la putere in tara noastra este chiar mai mare decat in Ungaria, considera politologul polonez Adam Michnik, intr-un interviu acordat presei germane.

"In Europa de Est exista o mare aplecare spre libertate, dar nu exista traditii si obiceiuri democratice. Noi, oamenii care locuim acolo, suntem copii ilegali, creatiile comunismului", spune cunoscutul scriitor polonez Adam Michnik, intr-un interviu acordat Der Spiegel.

Regimurile autoritare reprezinta un pericol pentru toata Europa de Est, spune fostul disident polonez si un anticomunist convins. Intr-un interviu pentru publicatia germana amintita, citata de Deutsche Welle, el spune ca in acest moment, pericolul unui regim autoritar pare a fi mare in Ungaria, chiar daca, dupa el, Bulgaria si Romania sunt candidate ideale.

In sprijinul afirmatiei sale politologul aminteste ca in Ungaria a fost sparta pentru prima data "Cortina de fier", nu in Romania sau Bulgaria, tari in care inca mai exista si in ziua de astazi destui "homo sovieticus". El spune ca Bulgaria, de pilda, este amenintata de nationalism si populism.

Cu toate acesta, polonezul nu ezita sa-l compare pe Viktor Orban, premierul Ungariei, cu Hitler, atragand atentia ca aici este cel mai mare pericol al momentului.

sursa foto
Scriitorul mai declara ca, in Est, lipseste o cultura politica adevarata, pentru ca aici niciodata nu s-a invatat asa ceva. Exista o inclinatie spre libertate, dar nu exista obiceiuri democratice. Demagogia si populismul sunt inca larg raspandite. Mentalitatile din Est sunt un produs al comunismului.

Referindu-se la fostele servicii secrete ale tarilor din Est, publicatia germana spune, de pilda, ca in Romania inca se afla in fruntea tarii fosti angajati ai Securitatii. Cum sa traiesti intr-o comintate in care fostii opresori sunt mult mai bine reprezentati decat victimele lor?, intreaba Spiegel.

"Dumneavoastra spuneti ceea ce eu spuneam despre vechea Germanie Federala: 'este plina de nazisti!'. Dar acestia erau fosti nazisti. E drept ca Romania a fost o tara orwelliana, iar Securitatea era peste tot.

Toate tarile care s-au aflat sub dictatura se confrunta cu aceeasi problema, acest lucru fiind valabil si pentru state ca Portugalia si Spania. Dar acesta nu este un motiv pentru a se duce o lupta anticomunista de tip apartheid", conchide scriitorul. 
Sursa: ziare.com

Adam Michnik (n. 1946), este un istoric, jurnalist si politolog de origine poloneza. A fost arestat pentru prima oara la 18 ani. In 1968 a fost exclus din universitate si condamnat la trei ani de inchisoare. Fondator al KOR (Comitetul de Aparare a Muncitorilor) si consilier al renumitului Sindicat Solidaritatea. Animator al revistei clandestine Krytyka si al Universitatii volante, discipol al lui Leszek Kołakowski. Este inchis, din nou, dupa lovitura de stat militara din 13 decembrie 1981. In 1982, PEN Club-ul francez i-a decernat Le Prix de la Liberté, iar in 1984 New School for Social Research (New York) i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Redactor-sef al cotidianului Gazeta Wyborcza.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu