"Sunt epoci în care nu poti inainta decat mergand contra curentului" - Mircea Eliade
Home » » FANTOMELE LUI GOYA (Milos Forman, 2006)

FANTOMELE LUI GOYA (Milos Forman, 2006)

Numeroase actiuni cumplite, absurde, lipsite de orice urma de discernamant, ce au fost infaptuite de conducatori tirani, de regimuri totalitare, de institutii religioase, de fanatici si de alienati, au marcat istoria planetei noastre. Au fost condamnati sau nimiciti oameni, au fost interzise si distruse opere de arta, carti si manuscrise pretioase, concepte si descoperiri stiintifice avansate, totul in numele unor asa zise valori, "valori" ce au fost apreciate de majoritatea populatiei aflate intr-un stadiu avansat de ignoranta si de rautate.
Exista tendinta de a crede ca prostia si gregaritatea oamenilor tine de trecut, de primitivismul, de obscuritatea si de superstitiile ce le intunecau mintile in acele perioade. Dar daca analizam cu un minim de luciditate situatia actuala, vom trece cu usurinta de stratul cosmetizant ce acopera actiunile criminale, genocidul, sclavia si exploatarea, si vom constata cu uimire ca acestea sunt extrem de prezente in timpurile noastre, evident tot pe fondul unor descumpanitoare tendinte abrutizante, larvare, manifestate de foarte multi cetateni ai societatii moderne.
Atrocitatile la care a asistat in secolele XVIII-XIX, unele dintre ele surprinse in picturile sale, l-au determinat pe pictorul spaniol Francesco Goya sa lanseze un avertisment care a marcat istoria umanitatii: "Somnul ratiunii naste monstri". Regizorul Milos Forman ne reaminteste acest avertisment, care din pacate este inca de actualitate, printr-un film cutremurator: Fantomele lui Goya.

Overview


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu