Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

marți, 10 septembrie 2013

Roşia Montană: Protestul care schimbă jurnalismul

Un comentariu :
Cei care ies zilele acestea în stradă împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană pot schimba felul în care se face jurnalism în țara asta.


Protestele au scos la iveală fața urâtă a multora dintre organizațiile media care fie au ignorat evenimentele, fie au elaborat teorii ale conspirației menite să diminueze importanța activismului din stradă. Motivele sunt multe: banii plătiți de corporație, patronatul de presă amestecat în jocuri politice și în afaceri ilegale și altele. Însă, dincolo de acestea, se ițește și lipsa de profesionalism a multora dintre jurnaliștii români care, la un moment dat în cariera lor, au încetat să învețe, au ajuns autosuficienți, au devenit dependenți de surse aflate în complicitate cu patronul de presă sau cu politicieni și au început să scrie din cu totul alte motive decât interesul public. Oamenii aceștia ignoră nu doar protestele împotriva exploatării aurului, ei ignoră aproape tot ce se întâmplă în jurul lor atâta timp cât evenimentele nu fac parte din agenda celor de la care primesc bani. Ei trec cu vederea chiar și faptul că meseria lor s-a schimbat radical. Nu au habar despre ce înseamnă jurnalismul de date, analiza de rețea socială, colaborarea cu hackeri, tehnicile de vizualizarea informației ca să enumăr câteva dintre uneltele noului jurnalism. Nu știu că reporterul sau editorul trebuie să se reinventeze continuu, trebuie să învețe în fiecare zi pentru a informa corect și complet și pentru a crea punți către public.
foto: Laura Ranca/RISE Project
foto: Laura Ranca/RISE Project
Protestele au scos însă la suprafață și o minoritate faină care încearcă să facă jurnalism nou și corect. O minoritate care este citită mai mult pe rețele sociale și care încercă să folosească tehnici avansate pentru colectarea, analiza și reprezentarea informațiilor nu numai pentru a oferi publicului știri utile ci și pentru a-l face părtaș în producerea știrilor. În fapt, cooptarea publicului în colectarea informației, în procesarea și în vizualizarea acesteia este cheia redobândirii încrederii în jurnalism. Jurnalismul practicat pe internet este o șansă mare ca să dovedim că muncim cinstit, în interesul publicului și că nu suntem parte din conspirații. Putem posta pe web nu doar articolele, imaginile, sunetul sau documentele pe care le strângem ci putem pune online și tehnicile de investigație folosite, modul în care am ajuns la documente, astfel încât publicul să poată recrea, dacă dorește, munca noastră. E vorba de transparență dar și de încercarea de a crește numărul celor capabili să vadă dincolo de aparențe. Este vorba despre faptul că, oricât de bine intenționați am fi ca jurnaliști, se întâmplă prea multă corupție în jurul nostru ca să putem face față. Avem nevoie de ajutor.

De aceea, în ultimii ani, au apărut noi tipuri de colaborare între jurnaliști și activiști sau între jurnaliști și hackeri. Este muncă în echipă unde jurnalistul își păstrează obiectivitatea dar, în același timp, este deschis la cooperare și face schimb de unelte și de informație cu ceilalți. Organizații precum Tactical Tech (TT) promovează ceea ce ei numesc evidence based activism iar RISE Project este parte a acestei mișcări. În iunie anul acesta, lângă Milano, a avut loc o tabără organizată de TT la care au participat activiști, jurnaliști, infograficieni, clovni și hackeri din vreo 40 de țări. Au fost acolo oameni care au participat la ultimele demonstrații din lumea arabă, din Turcia sau din Brazilia, au fost acolo hackeri care au pus umărul la înființarea Wikileaks sau experți în securitate care lucrează cu Electronic Frontier Foundation și am lucrat cu toții pentru a găsi noi căi prin care să transformăm informația în acțiune. Materialele de presă trebuie însoțite de acțiune civică în țări unde guvernele ignoră abuzurile și corupția chiar dacă sunt descoperite și prezentate în media. Mai mult, acțiunea civică transfrontalieră poate face legătura între afacerile locale și ceea ce înseamnă ele pentru populații afectate la mare distanță de către acestea. Un singur exemplu, un clovn/hacker activist din Germania a pichetat împreună cu prietenii săi casele unor directori ai unui mare concern producător de armament din această țară deoarece compania lor vânduse tehnică militară unor regimuri care își asupresc cetățenii. Posibilitățile sunt multe și e nevoie de creativitatea unor oameni precum cei strânși acum în stradă pentru a schimba jurnalismul și a-l face mai eficient. Impactul pe care îl au protestele de acum asupra valorii acțiunilor Gabriel Resources pe bursa din Toronto este un semn că jurnalismul cinstit și activismul contează.

Paul Radu - Rise Project

Un comentariu :

  1. http://vimeo.com/74034878#

    o modalitate de a promova un mesaj prin media alternativa:
    http://vimeo.com/74034878#

    RăspundețiȘtergere