Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

luni, 14 octombrie 2013

67% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre justiţie

Niciun comentariu :
Românii au tot mai puţină încredere în justiţie, iar recentul scandal din jurul revocării șefului secției I din DNA, Lucian Papici, pare să fi înclinat tot mai mult balanţa în defavoarea instituțiilor care împart dreptatea. Dovada este sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) la comanda Digi24, care arată că nu mai puţin de 67% din români au o părere proastă şi foarte proastă despre funcționarea justiției din România.

Încrederea în justiţie este în cădere liberă. Aproape un sfert din români au o părere foarte proastă despre modul în care funcţionează sistemul judiciar, iar alţi 43 la sută au o părere proastă. Asta arată datele unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), la comanda Digi24.

Acelaşi raport arată că 60% dintre cei care au avut o experiență directă cu justiția consideră că s-a procedat incorect. Proporția intervievaților care au avut o experiență directă cu justiția este de 12% din eșantionul luat în considerare.

43 la sută dintre repondenţi cred că funcţionarea justiţiei este influenţată în mare măsură de fenomenul corupţiei din sistem, în timp ce doar cinci la sută sunt de părere că fenomenul are o influenţă mică asupra sistemului.

În ceea ce priveşte increderea în sistem, 31 la sută dintre cei care au răspuns întrebărilor sondajului afirmă că au foarte puţină încredere, în timp ce doar patru la sută au un nivel de încredere foarte ridicat.

60 la sută dintre cei care spun că au avut contact direct cu sistemul judiciar în ultimii trei ani afirmă că în cazul lor particular, s-a acţionat incorect, în timp ce doar 34 la sută consideră corectă soluţia dată în ceea ce îi priveşte.

Dacă ne uităm la calitatea în care cei care au răspuns întrebărilor sondajului au fost parte în proces, observăm că jumătate dintre ei au fost părţi vătămate. Alţi 29 la sută au avut calitatea de învinuit sau au fost daţi în judecată în procese civile.

Datele defalcate, pe profesionişti din cadrul sistemului, arată că Avocatul Poporului se bucură de cel mai mare grad de încredere, în timp ce Curtea Constituţională - de cea mai puţină.

Parchetul General s-a prăbuşit în ceea ce priveşte nivelul de încredere maximă. Dacă în august anul trecut, nivelul era de 11 la sută, acum a scăzut la 3 la sută.

Acelaşi sondaj arată că avocaţii sunt creditaţi cu „foarte multă încredere” de 6% dintre românii. Acelaşi nivel de încredere este atins în cazul judecătorilor de numai 4% dintre respondenţi, iar în cazul procurorilor de 5%.

„Ce am descoperit cu adevărat în acest sondaj, și aceasta este o surpriză pentru noi, este faptul că, de fapt, dincolo de ceea ce spun politicienii, imaginea justiției este proastă, funcționarea justiției văzută la nivel individual. Noi i-am întrebat pe cei care au avut probleme cu justiția în ultimii trei ani și acești oameni, vreo 43 la sută din ei, spun că au fost tratați incorect sau senzația lor este că au fost tratați incorect. Cu siguranță că justiția are o imagine mai proastă decât o merită, cu siguranță că justiția nu funcționează chiar așa de prost, însă și experiența oamenilor le dă acest sentiment, nu numai mass media”, a apreciat Vasile Dâncu.

Sociologul a analizat și evoluția percepției cetățenilor în privința instituțiilor esențiale ale sistemului judiciar.

Din păcate și instituțiile și profesiile din sistemul juridic au pierdut foarte mult în ultima vreme. Dacă CCR avea o încredere de în jur de 40 la sută în anii trecuți, foarte bine, era privită ca o instituție care funcționează mai rar, atunci când apar conflicte constituționale, ca să spun așa, în ultimii ani, datorită faptului că politicienii apelau mereu la CCR, a dat decizii care au fost contestate, ba de politicieni, ba de opinia publică, astăzi avem o încredere slabă în CCR, doar în jur de un sfert din populație are încredere în Curtea Constituțională”, a precizat sociologul.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1300 de subiecți cu vârsta de peste 18 ani, în ziua de 10 octombrie, și are o eroare de 2,7 la sută.

Sursa: digi24.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu