"Sunt epoci în care nu poti inainta decat mergand contra curentului" - Mircea Eliade
Home » , , , » CitizenFour - cel mai bun film documentar al anului 2014. De ce este importantă viața privată

CitizenFour - cel mai bun film documentar al anului 2014. De ce este importantă viața privată


"CitizenFour", un film realizat de regizoarea Laura Poitras despre dezvăluirile făcute de Edward Snowden privind programul de supraveghere online implementat de guvernul american, a câştigat, premiul pentru cel mai bun documentar oferit de International Documentary Association (IDA).

Premiul oferit de IDA vine după ce filmul a câştigat, titlul de cel mai bun documentar la New York Film Critics Circle Awards. De asemenea, "CitizenFour" a fost nominalizat, la premiile Independent Spirit şi se numără printre cele 15 filme care au fost reţinute în cursa pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun documentar, la ediţia din 2015.


Documentarul "CitizenFour" face un portret al fostului analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete. Filmul prezintă zilele tensionate pe care Snowden le-a trăit într-un hotel din Hong Kong, întâlnirile cu jurnaliştii care au publicat detalii despre NSA şi despre spionajul electronic efectuat de Statele Unite, căruia i-ar fi căzut victime şi lideri ai lumii, precum preşedintele Braziliei Dilma Rousseff şi cancelarul german Angela Merkel.

Laura Poitras a câştigat în anul 2014 premiul Pulitzer pentru rolul avut în publicarea documentelor furnizate de Snowden. În 2013 aceasta a primit premiul Courage Under Fire al IDA pentru "vitejia remarcabilă în căutarea adevărului".

Versiunea subtitrată în limba română


Glenn Greenwald: De ce este importantă viața privată
Glenn Greenwald a fost unul dintre primii reporteri care au investigat și au scris despre dosarele lui Edward Snowden, despre supravegherea extensivă făcută de Statele Unite asupra vieții personale a tuturor cetățenilor. În această discurs, Greenwald subliniază importanța apărării dreptului la viața privată, chiar dacă "nu faci nimic care să te facă să vrei să te ascunzi".  
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu