Dhammapada - Buddha
80. Fantanarii aduc apa la suprafata si o dirijeaza unde vor; fauritorii de sageti prelucreaza nuiele; tamplarii cioplesc o bucata de lemn; omul intelept se modeleaza pe sine insusi.
81. Asa cum o stanca solida nu e clatinata de vant, omul intelept nu este influentat nici cand este in mijlocul acuzelor nici al laudelor.
Materia prima a omului intelept este el insusi. Lucrand asupra sa isi obtine inteleptul fericirea. Neglijandu-se pe sine insusi cade prostul in groapa suferintei. Sufletul sau fiind comoara sa, omul intelept nu poate fi despartit niciodata de comoara sa. Deasemenea el nu poate fi impiedicat sa progreseze deoarece are tot timpul la indemana ingredientele necesare operei sale: el insusi. Desi paradoxal aceasta materie prima este cea mai la indemana pentru om, doar sufletele nobile si pure ii sesizeaza importanta si se apleaca asupra ei gasind aici fericirea nepieritoare. Frumusetea lucrurilor simple nu poate fi apreciata si degustata decat de spiritele pure si elevate.
In acest domeniu de actiune care consta in propria noastra fiinta, nu exista pacaleala sau inselaciune, dar nici esec sau efort in zadar sau ratacire:
fiecare obtinem fericirea corespondenta realitatii noastre interioare, care este construita prin alegerile si actiunile facute clipa de clipa.
Omul care prin cercetare spirituala efectuata asupra propriei sale fiinte a ajuns sa se hraneasca cu esentele pure si pline de savoare ale existentei, nu mai este influentat de aspectele superficiale si lipsite de substanta reprezentate de opiniile ignorantilor. El nu mai este o frunza in vant, aruncata incoace si incolo de laude sau acuze, de lingusiri sau amenintari, fiind el acum traieste ghidat de realitati pline de fericire care sunt afectate de aspecte superficiale tot atat de mult pe cat adancul oceanului este afectat de valurile de la suprafata. Laudele sau acuzele celorlalti sunt acum lipsite de orice consistenta, de orice efect asupra realitatilor profunde. Adevarul nu este influentat nici de laude nici de acuze, si nici de numarul celor care le lanseaza.
Oamenii superficiali cauta prin laude sau acuze la adresa celorlalti sa le influenteze comportamentul, sa-i manipuleze in directia vizata de ei, prin metoda zaharelului (laudele) sau a biciului(acuzele). Pentru omul ignorant care nu are repere decat in ceilalti si nu are alte valori decat cele relative aceasta metoda de manipulare prin laude sau acuze da rezultate, dar in cazul omului care a ajuns la realitati obiective extrem de elevate si avand valoare absoluta, Buddha spune ca acesta mai poate fi influentat intr-o directie sau alta de asemenea aspecte superficiale tot atat de mult pe cat este stanca miscata de vant, adica deloc.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu