Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

joi, 7 august 2008

Dhammapada - Buddha

Niciun comentariu :

91. Cei treji isi iau zborul, nefiind satisfacuti de limitarea caminului; precum lebedele care se inalta luandu-si zborul de pe lac, ei isi parasesc salasul.


Spusele lui Buddha isi gasesc aria de aplicabilitate pe mai multe planuri:

1. Prima intepretare este cea care se refera la sensul direct al cuvintelor, si se refera la capacitatea de a depasi atasamentul fata de un loc anume, deoarece inteleptul se simte acasa pretutindeni si nicaieri in aceasta lume.


2. Un inteles mai rafinat al acestor cuvinte il gasim daca patrundem mai in profunzime. Astfel "caminul" nu reprezinta numai casa de care omul obisnuit este foarte atasat, ci si prejudecatile si spiritul de turma care sunt caracteristice mediocritatii. Inteleptul renunta sa mai fie aservit ignorantei chiar daca ea este generalizata, si renunta la comoditatea conformismului. El are curajul sa caute adevarul ghidandu-se dupa ideea pe care Buddha a considerat-o atat de importanta incat acestea au fost ultimele sale cuvinte: "Fii propria ta lampa!". Sensul acestor cuvinte este clar: este necesar sa cautam noi insine Adevarul, este necesar sa simtim acest Adevar in noi insine, este necesar sa avem curajul de a cauta cu mintea si sufletul deschise, pline de umilinta si pure, nu trebuie sa ne inselam oprindu-ne cautarile la vorbele altora, pana in momentul in care am devenit una cu Adevarul. Cuvintele si ideile altora, oricat de frumoase ar fi, nu satisfac pe deplin atat timp cat realitatile corespondente lor nu sunt traite in propria fiinta. Cuvintele cele mai elevate precum "Dumnezeu", "Spirit", "Eliberare suprema", "Eternitate", "Infinit" , nu reprezinta mare lucru daca nu le traim in totalitate noi insine; ceea ce conteaza este realitatea semnificata de aceste cuvinte. A fi astfel sincer cu tine insuti reprezinta dovada unui curaj superior si plin de eficienta spirituala: omul renunta la comoditatea inghitirii pe nemestecate a ideilor altora(comoditate ascunsa de cei prosti sub scuza "credintei" prost intelese), si se angajeaza pe drumul greu dar onest si sigur al transformarii sale proprii in Adevarul pe care-l cauta.


3. Un alt inteles al spuselor lui Buddha il gasim daca le raportam la realitatile cautarii spirituale: astfel "caminul" reprezinta nivelul comun de constiinta. Inteleptul abandoneaza acest nivel de comun de constiinta in care omul obisnuit este constient doar de realitatea fizica grosiera, si isi inalta gradat constiinta, asa precum o lebada isi ia zborul de pe suprafata lacului, spre inaltimile spirituale. Lebada este simbolul constiintei care invinge gravitatia(atractia aspectelor grosiere) si limitarea planeitatii, si reuseste sa strapunga verticala Existentei, largindu-si experienta si din punct de vedere calitativ, nu numai cantitativ.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu