Sa stii, sa vrei, sa indraznesti, si SA TACI
Mic comentariu asupra ultimei afirmatii din acest dicton: sa taci.Fara indoiala aceasta ultima afirmatie luata in sensul ei direct, de a nu vorbi, de a nu spune altora despre realizarile tale (cu exceptiile de rigoare), de a nu-ti irosi timpul si energia in discutii si controverse sterile, are o valoare practica dovedita si care nu mai trebuie comentata prea mult.
Exista insa o indicatie practica mult mai elevata ascunsa in acest ultim indemn integrat in acest aforism:
tacerea mintii. Este o referire la cheia esentiala a practicii Yoga asa cum a fost ea sintetizata de Patanjali:
chitta vritti nirodha (incetarea fluctuatiilor mentale).
A actiona intr-o stare de calm si liniste perfecta a mintii ne permite sa putem intra in rezonanta cu esentele (energiile subtile de baza) rafinate ale Existentei. Aceasta stare de (existenta in) adanca tacere a mintii ne permite sa descoperim secretele fericirii si faptul ca ea,
fericirea, nu depinde de ceva exterior si nu depinde nici chiar de propria noastra minte sau de feluritele lumi care apar, se misca si dispar in interiorul propriei noastre minti. Aceasta actiune (desfasurata de constiinta noastra) in tacere (a mintii) ne ofera totodata o intelegere efectiva a (mecanismelor) iluziei care mentine omul intr-o cautare oarba, inconstienta si sterila(ineficienta) a fericirii(de multe ori omul nefiind nici macar constient de ceea ce cauta el in ultima instanta).
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu