Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

duminică, 13 februarie 2011

Internetul si viata in marile orase distrug creierul, meditatia ajuta la refacerea lui

Niciun comentariu :
Viata in marile orase afecteaza memoria, reduce atentia si poate duce la epuizare psihica, potrivit cercetatorilor americani. Creierul uman trebuie sa faca fata zilnic unui numar urias de stimuli mici din cauza obisnuitului zgomot urban, iar omul e nevoit sa le acorde tuturor acestora atentie, chiar si atunci cand creierul sau este suprasolicitat.

Prin urmare, creierul uman este nevoit sa se afle intr-o stare de "lupta continua", ceea ce provoaca eliberarea de cortizol, hormonul stresului. Potrivit oamenilor de stiinta, doar cinci minute pe o strada aglomerata pot reduce capacitatea de concentrare. In astfel de circumstante, capacitatea creierului de a se concentra se pierde treptat, deoarece cortizolul impiedica formarea de noi cordoane nervoase.

Insa si Internetul afecteaza creierul uman. O utilizare intensiva si prelungita a Internetului conduce la modificari profunde in creierul unui om, acesta din urma pierzandu-si capacitatea de a gandi sistematic si profund.

Cele mai recente studii in neurochirurgie au aratat ca in timpul navigarii pe Internet se dezvolta rapid doua zone ale creierului: partea care este responsabila pentru memoria pe termen scurt si centrul responsabil de luarea deciziilor rapide.

Cu toate acestea, zonele profunde ale creierului, responsabile cu analiza detaliata a problemelor fundamentale care afecteaza toate aspectele vietii si activitatilor umane, nu primesc impulsurile necesare, iar intensitatea activitatii acestora este redusa.

_____________

Meditatia poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra anumitor portiuni ale creierului, care sunt asociate memoriei, empatiei si stresului, arata un studiu publicat in revista Psychiatry Research: Neuroimaging.

O echipa de cercetatori de la Massachusetts General Hospital a descoperit ca meditatia nu numai ca aduce un sentiment de liniste si relaxare fizica, dar poate oferi si beneficii cognitive si psihologice, care pot persista pe parcursul unui zile intregi, noteaza DrCutler.com.

"Acest studiu demonstreaza nu doar ca oamenii se simt mai bine pentru ca isi petrec timpul relaxandu-se, ci ca la baza unora dintre imbunatatirile raportate de catre participantii la studiu stau modificari in structura creierului" a declarat cercetatoarea Sara Lazar autoare a programului de cercetare psihiatrica neuroimagistica.

Imaginile structurii creierelor a 16 participanti au fost luate cu doua saptamani inainte, si dupa ce au urmat timp de opt saptamani un program meditativ de reducere a stresului. Aceste imagini au aratat o crestere a densitatii materiei cenusii din hipocampus, o regiune care este importanta in procesul de invatare si memorie.

Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca meditatia poate imbunatati structura creierului, iar o astfel de practica ar putea asigura, de asemenea o stabilitate mentala si emotionala.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu