Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

miercuri, 9 mai 2007

Ce spun dosarele Securitatii despre Gregorian Bivolaru

Niciun comentariu :
Gabriel Andreescu: ce spun dosarele Securitatii despre Gregorian Bivolaru. De la Meditatia Transcedentala la Gregorian Bivolaru

Volumul celor trei istorici: Jela Doina, Catalin Stran si Mihai Albu, intitulat „Afacerea Meditatiei Transcedentale” si publicat la Humanitas in anul 2004, era de asteptat de cei care au trait pe viu scandalul. Evenimentele de la inceputul anilor '80, au afectat multi oameni, intre care si personalitati culturale, au atins institutii, cea mai severa fiind desfiintarea Institutului de Psihologie si Pedagogie, in sfarsit, au avut un real ecou in opinia publica. Banuiala ca a fost vorba de o capcana intinsa de aparatul de represiune a amplificat interesul pentru dedesupturile acelor evenimente. Ca si in alte obscure actiuni ale Securitatii, revolutia nu a adus lumina asupra celor intamplate. Nou a fost detaliul, fara indoiala interesant, ca unii dintre cei aflati pe lista victimelor in anii '80 au facut cariera in anii '90. A fost nevoie sa intram in secolul XXI ca sa vedem publicate, de catre „Romania libera”, doua documente ale Ministerului de Interne privind analiza si masurile luate impotriva Meditatiei Transcedentale. Printre lucrurile demne de retinut in aceste materiale se afla si implicarea fostului ofiter de Securitate si, dupa revolutie, important parlamentar PSD, Ristea Priboi. Dar o cercetare sistematica a „afacerii” s-a finalizat, totusi, de abia in anul 2004.

Volumul publicat de cei trei istorici face o cronologie a evenimentelor care au precedat represiunea din 1981 si spicuieste cateva date cu privire la ce s-a intamplat in urmatorii ani. Citeaza si reproduce complet cateva documente ale Securitatii, pune la dispozitie procesul verbal al Sedintei Comitetului Central care a luat decizia sanctionarii participantilor ori responsabililor, include cateva interviuri cu personalitatile implicate in Meditatia Transcedentala, chiar si unul dificil de obtinut, cu initiatorul Nicolae Stoian. Autorii identifica cateva raspunsuri certe si cateva intrebari ramase nerezolvate, ofera cateva ipoteze. Prin fata cititorului se perinda, prin beneficiul unui scris fluent, ceea ce lumea auzise si in anii '80, cu ceva mai multe documente si informatii in plus. Afacerea Meditatiei Transcedentale este o poveste despre represiunea si despre elita anilor care marcau trecerea in ultimul deceniu comunist.

Surpriza a fost ca, prelucrand Dosarul Meditatiei Transcedentale aflat in Arhiva CNSAS, sa gasesc o imagine in cateva puncte substantial diferita de ceea ce a oferit cititorului echipa Jela Doina, Catalin Stran si Mihai Albu. Prima diferenta pe care as semnala-o este insasi substanta titulaturii. Pentru Securitate, Meditatia Transcedentala a ajuns sa desemneze „linia gruparilor anarhice «Meditatia Transcedentala»”, deci o categorie, si a continuat sa fie tratata, ca atare, pana in ultimele clipe ale regimului comunist. Apoi, cu cateva exceptii, in Afacerea Meditatiei Transcedentale nu apar persoane care au avut un statut central in actiunile Securitatii, in timp ce unii dintre cei „vizualizati” in volumul aparut la Humanitas erau, din perspectiva organelor represive, marginali. Este de notat ca doar doua persoane dintre cele care intersectasera practicile Meditatiei erau considerate periculoase de catre autoritati, conform unui document din 1987. Despre una, Cocos Stefan, sta scris ca fusese „arestat pentru raspandire de stiri false” si ca era „autor de manifestari anticomuniste; simpatizant legionar”. A doua persoana se numeste Gregorian Bivolaru: „Instructor yoga cunoscut cu manifestari ostile. Arestat. Lucrat prin DUI (Dosar de Urmarire Informativa) de SMB (Securitatea Municipiului Bucuresti)-ind. 1301.

Am ajuns deci la Gregorian Bivolaru. Si intrucat acesta este astazi subiectul unui alt scandal public, ma voi opri la documentele care il privesc pe el. Intr-unul, intocmit in 1983, se fac referiri la faptul ca Bivolaru Gregorian din Bucuresti, „adept al «Meditatiei Transcedentale», interesat in practica Yoga si Tantra”, continua sa aiba aceleasi preocupari. Are legaturi cu persoane din strainatate, unele „paciente”, carora le da sfaturi de medicina Ayurvedica. Bivolaru stabilise, conform surselor, legaturi si cu André van Lysebeth, unul dintre cei mai cunoscuti promotori ai yoga in Europa.

In dosare se afla si o hotarare din 27 august 1982, a Biroului Comitetului Executiv al Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport, care interzice organizarea si functionarea oricaror forme de yoga si karate, pe langa sau in cadrul cluburilor si asociatiilor sportive sau a altor unitati. In hotarare apare si enuntul semnificativ: „activitati interzise de genul budo, karate, yoga”(2).

Dosarul Meditatiei Transcedentale cuprinde materiale despre persoane unde merge in vizita „obiectivul Grig (Bivolaru Gregorian)”. Acestea se bucura de perchezitia domiciliara facuta de organele de militie, li se confisca lucruri „presupunandu-se ca ar fi de provenienta straina” (3) s.a. Dar cea mai „bogata” in concluzii este o nota de analiza semnata in aprilie 1989 de colonelul Ratiu Gheorghe, seful Directiei a-I-a a Departamentului Securitatii Statului. Reproduc mare parte din acest document, caci el spune multe si despre caz, si despre modul de operare al Securitatii, si despre legatura dintre evenimentele postdecembriste cu „misterele” vechiului regim:

„Nota de analiza pe linia gruparilor anarhice «Meditatia Transcedentala»

Analiza modului cum sunt supravegheate persoanele care au aderat la „Meditatia Transcedentala” atesta ca, din totalul de 366 elemente, se afla in preocuparea diferitelor unitati de securitate, pentru a fi lucrate pe principiul muncii, in obiective si probleme [...212]:

Informatiile obtinute in ultima perioada despre persoanele care au facut parte din «Meditatia Transcedentala», atesta ca majoritatea au renuntat la asemenea preocupari, adopta o atitudine rezervata, cauta sa se reabiliteze, exprimandu-si regretul pentru activitatea desfasurata.

Unele elemente de varf si cu influenta, in mod deosebit Bivolaru Gregorian, Chiaburu Constantin si Brodeala Natalia din Bucuresti, Mirtz Eugen din Bacau si Catrina Nicolae din Pitesti, si-au reluat activitatea si au constituit grupari care actioneaza independent, racoland noi adepti.

Dintre acestea, cea mai activa este gruparea condusa de Bivolaru Gregorian, care cuprinde 32 de persoane si actioneaza pe principiul unei depline conspirativitati, avand ramificatii in Bacau si Pitesti, precum si un sistem de legatura cu strainatatea in curs de clarificare.

Bivolaru Gregorian, lucrat prin dosar de urmarire informativa de Securitatea municipiului Bucuresti […a fost] condamnat de mai multe ori pentru fapte de drept comun (raspandire de materiale obscene, practicarea fara drept a unei profesii si difuzarea unor publicatii fara autorizatie), ultima la 1 an si 6 luni inchisoare corectionala pentru infractiunea de evadare, fiind pus in libertate la 17.X.1985.

Dupa eliberarea din detentie, a continuat sa desfasoare activitatea in mod clandestin pe linia «Meditatiei Transcedentale», cu accent pe latura erotica - «Tantra Yoga», de natura sa anihileze influenta educativa a culturii si stiintei, motiv pentru care - in luna iulie 1986 - a fost avertizat cu sprijinul Directiei de Cercetari Penale si destramat anturajul creat.

Continuandu-se urmarirea informativa, a rezultat ca si in prezent este preocupat de atragerea de noi elemente, in mod deosebit tineri carora, dupa o verificare prealabila, le inoculeaza principii hinduse si le recomanda practicarea unor exercitii yoga […] Recent, Bivolaru Gregorian a confiat unei surse ca a realizat o lucrare in 2 volume de «Tantra Yoga», la care mai are de adaugat materiale foto si desene explicative, urmand ca - dupa definitivare - s-o scoata in strainatate. […]

Din date in curs de verificare, rezulta ca sus-numitul are sisteme de legatura cu fosti membri ai «Meditatiei Transcedentale», plecati din tara dupa anul 1982 si stabiliti in diferite tari occidentale, de la care primeste literatura si alte materiale cu character nociv, pe cai ilegale.

Din exploatarea mijloacelor speciale, precum si prin dirijarea unor surse care se afla in anturajul sau apropiat, s-a stabilit ca Bivolaru Gregorian provoaca unele legaturi ale sale la discutii cu un profund caracter dusmanos la adresa oranduirii sociale din tara noastra.

Ca urmare a masurilor de cunoastere in problema, s-a stabilit ca in municipiul Bacau si Pitesti actioneaza doua grupari conduse de Mirtz Eugen si, respectiv Catrina Nicolae - ambii ingineri care, pana in vara anului 1986, au fost studenti la Institutul Politehnic Bucuresti, perioada in care au fost racolati de Bivolaru Gregorian. […] S-a stabilit ca cele doua grupari create de Mirtz Eugen si Catrina Nicolae, isi desfasoara activitatea sub indrumarea lui Bivolaru Gregorian, motiv pentru care vin periodic in Bucuresti, impreuna cu o parte din persoanele racolate participand la unele activitati clandestine si pentru confirmarea lor de catre acesta. […]

Analiza a scos in evidenta si unele neajunsuri constand, in principal, prin lipsa de informatii de la retea, datele de interes operativ cu privire la activitatea gruparilor sus-mentionate fiind obtinute prin mijloace speciale si filaj.

In prezent, desi exista circa 25 de surse in mediul «Meditatia Transcedentala», unele cu reale posibilitati de informare, in ultimii doi ani nu s-a primit nici o informatie de interes operativ de la reteaua aflata in legatura altor unitati.

De asemenea, majoritatea elementelor luate in atentie pe linia gruparilor «Meditatia Transcedentala» sunt lucrate pe principiul obiectivului, iar in practica muncii a rezultat ca astfel de activitati le desfasoara in afara locului de munca, unde controlul acestora nu se realizeaza in mod corespunzator.

In scopul prevenirii proliferarii conceptiilor si practicilor nocive de catre gruparile anarhice «Meditatia Transcedentala», indeosebi a laturei «Tantra Yoga», precum si stoparea ca sub aceasta acoperire sa se treaca la initierea unor actiuni cu caracter antisocial si ostil, Securitatea municipiului Bucuresti si Securitatile judetene Bacau si Arges, vor actiona pentru:

-documentarea activitatii si cercetarea celor in cauza, sub acoperirea organelor de militie, cu implicarea Directiei de Cercetari Penale si Procuraturii;

-informarea organelor de partid si angrenarea factorilor de conducere, educationali si obstesti din intreprinderile si institutiile unde cei in cauza isi desfasoara activitatea, pentru realizarea masurilor specifice de compromitere si destramarea anturajelor create;

-in cazul numitilor Bivolaru Gregorian, Mirtz Eugen si Catrina Nicolae, impreuna cu organele de militie si procuratura, se va actiona pentru documentarea unor activitati si fapte de drept comun, in vederea trimiterii acestora in justitie.

Directia I, impreuna cu Directia a VI-a, vor coordona executarea acestor masuri, urmand sa raportam de urmare rezulatele obtinute”
(4).

Unele „rezultate” au fost, intr-adevar, obtinute, prin internarea lui Gregorian Bivolaru la spitalul Poiana Mare, la sfarsitul anului 1989. S-ar putea spune ca alte actiuni au fost finalizate de abia recent, prin fabricarea dosarelor penale care au fost invalidate de Curtea Suprema a Suediei, tara unde Gregorian Bivolaru a cerut azil. Logica notei de analiza transmisa de colonelul Ratiu Gheorghe persoanelor de decizie din aparat - cu interes pentru masurile specifice de compromitere, destramarea anturajelor, identificarea faptelor de drept comun - spune multe despre modul de comportament, astazi, al SRI dar, atentie, si al mostenitorilor militiei si procuraturii comuniste. Dosarul Meditatia Transcedentala mai arata ca, din pacate, prea des istoricii urmeaza exemplul presei si se opresc asupra elementelor epatante ale istoriei, in loc sa se aplece asupra aspectelor cu adevarat semnificative ale regimului defunct.

(Articol de Gabriel Andreescu, publicat in decembrie 2005 in ziarul iesean Timpul)

Note:
1 Arhiva CNSAS. Meditatia Transcedentala, Dosar nr. 10949, vol. 7, f. 1-41
2 Ibidem, f. 48.
3 Vezi Arhiva CNSAS. Meditatia Transcedentala, Dosar nr. 10949, vol. 9, f. 76.
4 Vezi Arhiva CNSAS. Meditatia Transcedentala, Dosar nr. 10949, vol. 9, f. 95-97.

Sursa: http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=4121

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu