Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

vineri, 3 august 2007

Un laureat Nobel dezvaluie conspiratia profitului in domeniul medical

Niciun comentariu :
Sub titlul "Medicamentul care vindeca definitiv nu este rentabil" a aparut in rubrica La contra din ziarul La Vanguardia (LAVANGUARDIA.es) un interviu cu Richard J. Roberts, premiul Nobel pentru Medicina 1993 si participant la Campus Exellence care anul acesta reuneste la Fuerteventura 14 premianti Nobel, din care publicam in traducere din spaniola cateva fraze. Richard J. Roberts s-a nascut la Derby, are 63 de ani si se dedica cercetarii in domeniul biotehnologiilor.

Lluis Amiguet: Ce model de cercetare vi se pare cel mai eficient, cel al SUA sau cel european?
Richard J. Roberts: Este evident că modelul american, în care participă activ capitalul privat, este mult mai eficient. Puteţi lua ca exemplu progresul spectaculos al industriei informatice, unde este capitalul privat cel care finanţează cercetarea de bază şi cea aplicată, în ceea ce priveşte industria de sănătate, însă... Eu am rezerve.

Lluis Amiguet: Vă ascult.
Richard J. Roberts: Nu se poate ca cercetarea în domeniul sănătăţii umane să depindă numai de rentabilitatea economică. Ceea ce e bine din punctul de vedere al dividendelor nu este întotdeauna bine pentru oameni.

Lluis Amiguet: Explicaţi-ne.
Richard J. Roberts: Industria farmaceutică vrea să fie utilă pentru pieţele de capital...

Lluis Amiguet: Ca oricare altă industrie.
Richard J. Roberts: Da, dar aceasta nu este orice altă industrie: aici vorbim de sănătatea noastră şi de vieţile noastre, şi de cele ale fiilor noştri, şi ale milioanelor de oameni.

Lluis Amiguet: Dar, dacă sunt rentabile, se va realiza o cercetare mai bună.
Richard J. Roberts: Dacă te gândeşti doar la profit, nu te va mai preocupa să fii
util oamenilor.


Lluis Amiguet: De exemplu...
Richard J. Roberts: Am dovezi că, în anumite cazuri, cercetătorii care depind de fonduri private ar fi putut descoperi medicamente foarte eficace, care ar fi pus capăt cu totul anumitor boli...

Lluis Amiguet: Şi de ce au renunţat la cercetări?
Richard J. Roberts: Pentru că producţia farmaceutică este mai degrabă interesată nu să vă vindece pe dumneavoastră, ci să vă ia mai mulţi bani, aşa că, dintr-o dată, cercetarea respectivă este deviată către descoperirea de medicamente care nu vă vindecă întru totul, ci doar cronicizează boala şi vă face să experimentaţi o îmbunătăţire ce va dispărea din momentul în care nu mai luaţi medicamentul.

Lluis Amiguet: Este o acuzatie gravă.
Richard J. Roberts: Ei bine, este un lucru obişnuit ca firmele din industria de medicamente să fie interesate în linii de cercetare nu pentru a vindeca, ci pentru a croniciza durerile cu medicamente cronicizante mult mai rentabile decât cele care vindecă o dată pentru totdeauna. Şi nu trebuie decât să urmăriţi analiza financiară din industria farmaceutică pentru a verifica ceea ce spun.

Lluis Amiguet: Există dividende care ucid.
Richard J. Roberts: De asta vă spuneam că sănătatea nu poate fi o piaţă în plus şi nici nu poate fi înţeleasă doar ca un mijloc de a câştiga bani. Şi de aceea cred că în modelul european mixt, cu capital public şi privat, este mai puţin facil să se propage acest tip de abuzuri.

Lluis Amiguet: Un exemplu de astfel de abuzuri?
Richard J. Roberts: S-a renunţat la cercetarea pentru antibiotice, pentru că sunt prea eficiente şi vindecau complet. Şi, pentru că nu s-au produs noi antibiotice, microorganismele infecţioase au devenit rezistente, şi azi tuberculoza, care fusese învinsă când eram eu copil, reapare şi a ucis anul acesta peste un milion de oameni.

Lluis Amiguet: Nu îmi vorbiţi de lumea a treia?
Richard J. Roberts: Acesta este un alt capitol trist: bolile din lumea a treia sunt prea puţin supuse cercetării, pentru că medicamentele care le-ar combate nu ar fi rentabile. Dar eu vă vorbesc de prima lume, a noastră: medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă şi de aceea nu se fac cercetări în acest domeniu.

Lluis Amiguet: Politicienii nu intervin?
Richard J. Roberts: Nu vă faceţi iluzii: în acest sistem, politicienii sunt simpli angajaţi ai marilor capitaluri, care investesc atât cât este nevoie pentru ca fiii lor să fie aleşi şi, dacă nu sunt aleşi, să îi cumpere pe cei care sunt.

Articolul circula pe email si a fost preluat si de Jurnalul.ro in editia din 3 august 2007

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu