Despre libertatea spirituala
Libertatea spirituala poate fi aprofundata in 2 moduri:
1. Pe orizontala, cautand sa devenim mai liberi pe nivelul pe care ne aflam.
2. Pe verticala, cautand sa ne saltam pe noi insine pe un nivel spiritual unde exista implicit mai multa libertate.
Referitor la primul aspect, tot ceea ce poate fi obtinut este o libertate relativa, din ce in ce mai mare. Din punct de vedere practic, pe acest nivel, consider ca trebuie obtinuta libertatea fata de ceea ce provoaca suferinta. De exemplu constat ca boala aduce suferinta si destule inlantuiri. Atunci voi cauta sa scap de boala. De exemplu, voi cauta sa scap de viciul fumatului care imi dauneaza sanatatii. Este insa prostesc sa doresc in aceasta faza sa scap de obiceiul de a face sport, fiindca aceasta "dependenta" de sport aduce rezultate bune prin prisma criteriilor de la nivelul actual.
Prin al doilea tip de cautare a libertatii se poate merge pana la a cauta libertatea absoluta, si este mai greu accesibila. Problema se pune oarecum la modul urmator:
Daca un om se identifica cu corpul sau fizic, limitarile acestuia sunt foarte mari, si implicit acel om va resimti o libertate foarte limitata. Daca omul ajunge sa simta ca este un suflet in primul rand, limitarile acestuia sunt mult mai mici, si libertatea resimtita va fi mult mai mare. Iar daca omul ajunge sa simta plenar ca este spirit (care e nemuritor samd.) atunci libertatea acestuia va fi absoluta. Chiar si pentru un asemenea om, limitarile corpului vor fi tot aceleasi, numai ca el va privi aceste limitari asa cum un om obisnuit priveste limitarile autoturismului sau.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu