Viziunea holistica in Yoga
Inainte de a practica Yoga aveam o viziune total aiurea despre cam tot ce inseamna practici yoghine si in general practici orientale. Credeam atunci ca telul Yogai este de a-ti contorsiona trupul intr-un mod cat mai bizar si consideram ca cel care reuseste cat mai multe posturi imposibile pentru ceilalti este cel mai bun. Intalnisem insa si articole de reviste in care existau mentiuni ale unor puteri fabuloase ca telepatia si levitatia detinute de cei care practicau astfel de discipline, iar citirea lor imi crea pe moment o stare de fascinatie extraordinara pentru acest subiect.
Ca aproape orice adolescent mai eram fascinat si de filmele cu arte martiale, mai ales de cele in care aparea cate un maestru care ii dadea lectii de autoaparare si intelepciune invatacelului sau. Mi-a placut mult filosofia folosirii fortei adversarului din Aikido si chiar as fi vrut sa practic aceasta arta martiala. Era singura in care se parea ca exista ceva mai mult decat "bataie": o anumita eleganta si un mister inexplicabil al miscarilor celui ce o stapanea, plus caracterul pregnant nonviolent prin insasi filozofia ei de baza.
Destinul a facut insa sa nu ma indrept catre Aikido sau catre alta arta martiala, ci catre Yoga.
Dincolo de toate lucrurile care mi-au placut la prima vedere, exista ceva special care m-a atras iremediabil catre filozofia si modul de viata Yoga inca din momentul in care am citit primele pagini ale singurei carti pe care o aveam in casa si care imi putea spune cate ceva despre acest subiect, dar pe care refuzasem pana atunci sa o deschid.
Mai rasfoisem de la o prietena cartea lui Tufoi care continea indicatii despre cum se realizeaza posturile yoga precum si despre anumite efecte exceptionale pentru sanatate: autorul se vindecase de poliomelita, o boala considerata incurabila. Insa nu gasisem acolo prea multe detalii despre viziunea despre viata si lume a yoghinilor, lucru lesne explicabil daca luam in calcul faptul ca autorul o publicase in anii epocii comuniste.
In acea vreme cautam raspunsuri la unele intrebari fundamentale legate de existenta, credinta, univers si eram oarecum bulversat de teoriile antagonice despre crearea/formarea universului, aparitiei vietii pe pamant si apoi a umanitatii. Citind insa "India secreta" de Paul Brunton am avut un fel de declic mental care mi-a oferit o noua viziune asupra lumii si mi-a deschis parca o poarta catre o noua realitate. Pentru mine acea carte mi-a dezvaluit viziunea limitata a clasicei confruntari dintre viziunea creationista, biblica si cea darwinista, stiintifica a universului. Cate zeci si sute de ani de discutii si energii irosite doar pentru ca oamenii nu au fost in stare sa vada ca acele "7 zile" in care Dumnezeu a creat lumea si miliardele de ani in care s-a format universul in urma Big Bang-ului initial exprima viziuni diferite ale aceleiasi realitati. In definitiv este absolut logic ca la nivelul perceptiei lui Dumnezeu, care este expresia suprema a eternitatii, o zi sa reprezinte milioane sau miliarde de ani umani, terestri.
Brusc aflasem ca viziunea stiintifica si cea religioasa, care imi pareau amandoua incomplete si inconsistente, erau complementare; de aici si pozitiile de forta adoptate de cele mai multe ori de ambele parti care nu duceau la nici un rezultat pentru nu era aproape nimic de conciliat. Ceea ce trebuia schimbat era modul de a privi cele doua curente.
Tot atunci am inteles datorita explicatiilor logice si cu caracter stiintific ale unui personaj din carte, de ce astrologia, domeniu pe care il consideram ca tine de empiric si superstitie, chiar functioneaza (nu e cazul si al horoscopului din ziare care este o versiune generalizata si comercializata). La fel si chiromantia, cititul in iris sau in alte zone ale corpului uman. Atunci am realizat ca universul intreg si noi care facem parte din el, precum si partile noastre componente, toate respecta principiul holografic. Fiecare particica refleta totul si totul este in legatura cu fiecare parte, la fel cum ciobul obtinut prin spargerea hologramei contine intreaga imagine tridimensionala. Caracteristici ale vietii si ale starii de sanatate ale omului se afla codificate la nivelul palmelor, a talpilor, ochilor si a altor organe. Anumite actiuni pe care le realizam, vorbe pe care le spunem sau ganduri le care le lansam in univers, au efecte invizibile asupra celor din jur sau asupra intregii umanitati. Evenimente aparent banale, coincidente din viata de zi cu zi, ne pot comunica anumite informatii superioare despre aceasta retea de legaturi invizibile si inexplicabile dintre oameni si univers.
Pentru mine, ca om de formatie tehnica, aceasta viziune care inglobeaza totul si in care elementele componente comunica si se reflecta intre ele mi-a parut a fi cea mai fidela reprezentare a realitatii, care poate explica multe fenomene ce intra in categoria inexplicabil sau paranormal. Poate ca aceasta schimbare de viziune ar fi fost indeajuns pentru restul vietii mele insa am decis sa merg mai departe si sa descopar ceea ce inseamna YOGA.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu