Importanta vitalitatii in practica spirituala
Conform DEX, termenul de "vitalitate" se refera la "
putere de viaţă, vigoare vitală; energie, forţă, dinamism." Acest aspect este important pentru yoghinul care, de exemplu, doreste sa practice mai mult timp incontinuu tehnici puternice care solicita corpul fizic.
Eu nativ aveam o constitutie fizica care nu era caracterizata de robustete, si din cauza asta preferam atunci cand faceam mai multe ore asane sa execut asanele care presupuneau o relaxare cat mai buna a corpului, dar nu puteam sa execut mult timp incontinuu Uddiyana Bandha sau Nauli, ci trebuia sa fac pauze dupa aproximativ 10 executii (ma refer la executii facute cat mai corect si cu retentie pe vid cat mai lunga, si nu la executii de mantuiala facute la norma). Am vrut sa-mi cresc capacitatea de rezistenta la efort, si am inceput sa ma antrenez la alergat (2000 m in aproximativ 10 minute, sau alergare usoara timp de jumatate de ora), si astfel mi-a crescut capacitatea respiratorie si am capatat si incredere in rezistenta la efort a respiratiei mele, si astfel acum pot sa execut Uddiyana si Nauli cam 70 de executii fara intrerupere. Antrenamentul la alergat (dar si tenisul de camp si ceva flotari) a dus si la dezvoltarea musculaturii, si de exemplu am ajuns sa pot sa fac Mayurasana 20 de secunde, cu o accentuata panta de evolutie.
Prin vitalitate nu se intelege acumularea de grasime, ci vitalitatea corpului fizic este in directa legatura cu cantitatea si calitatea masei musculare, dar si cu rezistenta la efort sustinut a unor procese ale corpului cum ar fi respiratia.
Faptul de a avea o vitalitate mare confera pe langa capacitatea de efort spiritual intens sustinut, si o rezistenta marita fata de imbolnavire.
Alimentatia are si ea un rol important in vitalizarea organismului, si trebuie acordata atentie atat cantitatii (ideal 3 mese consistente pe zi) cat si calitatii ei.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu