E-urile din alimente imbolnavesc copiii de hiperactivitate (sindromul ADHD)
Aditivii alimentari cresc nivelul de hiperactivitate in randul copiilor intre 3 si 9 ani, este concluzia unui studiu britanic aparut, joi, in revista medicala The Lancet. Teste facute pe 300 de copii arata diferente semnificative de comportament intre cei care consuma alimente cu aditivi si cei care mananca natural.Cercetatorii de la universitatea Southampton din Marea Britanie au studiat comportamentul a doua grupe diferite de copii. Primii au consumat un suc cu aditivi alimentari de tipul celor care sunt intalniti frecvent in alimentatie. Sucul fusese „imbunatatit” cu mai multe tipuri de E-uri: E 211, E110, E122, E102, E 124, E 104 si E 129.A doua grupa de copii a primit doar suc natural de fructe.S-a observat ca cei din prima categorie aveau probleme de hipeactivitate, adica se incadrau in randul celor care sufera de sindromul ADHD (Deficit de atentie/tulburare hiperkinetica).
„Am identificat un efect nefavorabil al aditivilor alimentari asupra comportamentului hiperactiv al copiilor intre 3 si 8-9 ani”, afirma Jim Stevenson unul dintre cercetatori. „Dar efectul negativ nu este doar asupra copiilor ci si asupra adultilor in general”, adauga acesta.Numarul copiilor bolnavi de ADHD s-a triplat in ultimii 25 de ani in Statele Unite. In Franta, unui copil din 400 i se administeaza medicamente pentru ca este hiperactiv.In Romania sindromul ADHD afecteaza 3-7% dintre copiii de varsta scolara, potrivit unor statistici de anul trecut.Sindromul ADHD este o tulburare de comportament a copilului care se manifesta prin deficit de atentie, de concentrare si dificultati in realizarea unei sarcini. Debuteaza in copilarie si daca nu este tratat poate persista si la varsta adulta. Boala poate perturba serios activitatea scolara si sociala a copiilor.
Cititi si:
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu