O atitudine prudenta si realista pe calea spirituala
Evident ca pe masura ce yoghinul practica in mod corect de-a lungul anilor, incep sa apara in mod gradat rezultatele spirituale. Aceasta este vestea buna. Vestea proasta este ca aceasta aparitie a rezultatelor spirituale va fi in mod sigur insotita la un moment dat de anumite "tentatii" care sunt de fapt rodul interactiunii dintre aceste rezultate si impuritatile\imperfectiunile care inca mai exista in structurile superioare (sufletesti si intelectuale) ale yoghinului. Inevitabilitatea acestor "tentatii" apare in mod clar daca luam in considerare faptul ca in mod cert vor subzista simultan la un moment dat in fiinta practicantului atat realizari cat si "resturi" de ignoranta.
Pentru a evita stagnarea sau chiar involutia(caderea de pe nivelul atins) care ar rezulta daca aceste rezultate spirituale ar fi interpretate/asimilate in cheie egotica (prin prisma resturilor de ignoranta care mai subzista), este neaparat necesar ca yoghinul sa adopte o atitudine prudenta si realista. Astfel este de folos ca yoghinul sa adopte ideea ca "nu conteaza atat de mult ce ai atins la un moment dat, cat conteaza ce poti sa faci de acum incolo". Avand aceasta atitudine yoghinul va putea sa evite mai usor capcanele auto-multumirii ("a culcarii pe laurii victoriei (partiale)"), a incetarii efortului spiritual intens sau a multumirii cu niste rezultate care permit realizarea de putine lucruri practice. Ideea e ca orice experienta trebuie integrata in sens constructiv, creator si nu trebuie abordata cu o atitudine de plafonare, inchisa (de genul "ah, de-abia astept sa obtin cutare rezultat, ca sa pot inceta in sfarsit si eu aceasta practica spirituala nesuferita si atat de grea").
O alta cheie fundamentala care permite evitarea stagnarii dupa ce au inceput sa apara rezultate spirituale consta in atitudinea de a privi aceste rezultate dintr-o perspectiva altruista, si nu dintr-una egotica. Aceasta atitudine se constituie totodata si intr-o autentica metoda de verificare si mai ales de stabilizare a rezultatelor obtinute, adevar care va fi verificat si trait cu toate nuantele sale prin aplicarea sa.
O greseala comuna care insoteste aparitia rezultatelor spirituale consta in faptul ca yoghinul incepe sa se creada o persoana speciala, care de acum incolo va fi primi de la Dumnezeu (sau de la Existenta) multe si felurite "cadouri" in virtutea statului pe care el l-a atins. Pentru a evita delasarea asociata cu aceasta atitudine, yoghinul va trebui sa inteleaga ca rezultatele vor fi obtinute si de acum incolo prin practica spirituala.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu