Dhammapada - Buddha
9. Acela care doreste sa imbrace haina de calugar dar nu este interesat sa-si elimine defectele de caracter, care dispretuieste echilibrul(moderatia) si adevarul, este nedemn de aceasta haina.
10. Insa acela care si-a eliminat defectele de caracter, si care pretuieste deasemenea atat echilibrul(moderatia) cat si adevarul, este cu adevarat demn de haina de calugar.
Un prim aspect este acela ca pretutindeni lumea superficiala interesata de aparente si formalism judeca o persoana dupa hainele si insemnele ei exterioare, lucru valabil si in cazul spiritualitatii. Insa gradul de spiritualitate al unui om nu este relevat de imbracamintea acestuia, fie ea si aceea a unui calugar, ci de puritatea caracterului acelei persoane si de gradul sau de intelepciune. Spiritualitatea asadar nu este data de haine sau de alt aspect sau insemn exterior, ci
doar de interiorul acelui om (puritatea sufletului si intelepciunea mintii).
Un alt aspect poate mai important care rezulta din vorbele lui Buddha, este faptul ca dintre numerosii oameni care se indreapta spre spiritualitate, numai unii sunt demni de aceasta cale, si anume aceia care pretuiesc(sunt interesati in cel mai inalt grad) de corectitudinea si onestitatea caracterului lor, de puritatea sufletului lor, si de dobandirea intelepciunii care face sa discerni adevarul de fals si binele de rau si care iti permite sa fii capabil de echilibru interior chiar si in situatii foarte dificile.
Se poate face aici o paralela cu vorba lui Iisus cand se referea la oamenii care se indreapta spre Dumnezeu: "multi chemati, putini alesi". De ce sunt "multi chemati"? Fiindca orice om are in el aceasta aspiratie catre atributele lui Dumnezeu, cum ar fi existenta vesnica sau beatitudinea eterna. De ce sunt totusi "putini alesi" pe o cale spirituala? Fiindca putini sunt oamenii care pretuiesc la adevarata valoare importanta construirii unui caracter onest, a unei inimi pure si a unei minti pline de intelepciune. Putini sunt cei dispusi sa depuna eforturile indelungate si tenace necesare atingerii acestor deziderate, fiindca un caracter nu se construieste intr-o zi ci intr-o viata, iar intelepciunea nu pica dintr-o data cu harzobul din cer, ci necesita acumularea picatura cu picatura de-a lungul intregii vieti. Lenea, nepasarea, delasarea, dispretul si dezinteresul fata de efortul necesar pentru indeplinirea acestor deziderate sunt mult mai la indemana, si putini sunt cei care macar se angreneaza cu sinceritate pe aceasta cale.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu