Relatia intre probleme si evolutie
Cred ca e o observatie valabila aceea ca oamenii carora existenta nu le pune probleme deosebite, nici vor avea o mare tragere de inima sa evolueze fata de situatia lor actuala. Pentru ce sa se oboseasca un om daca nu este nevoie de asa ceva? Sigur ca o problema ce poate crea o anumita tensiune existentiala fiecarui om este moartea, si privita din punctul de vedere expus mai sus, moartea nu mai apare ca fiind o cruzime fara sens ce dovedeste imposibilitatea existentei unui Creator bun.
Problemele care apar in viata fiecaruia pot fi privite, dupa ce au fost depasite si putem fi obiectivi si lucizi, ca fiind generatoare extrem de puternice de energie psihica. Pentru a face fata probelor care apar inevitabil in viata, omul trebuie sa genereze o energie psihica care sa echilibreze energia pe care evenimentele vietii le arunca in mod natural asupa omului. Ca o analogie, oamenii care traiesc pe malurile unui rau ale carui ape vijelioase pot creste si mai mult datorita ploilor, trebuie sa ia masuri in privinta acestui potential foarte mare reprezentat de debitul colosal al apei, si pentru a supravietui sunt nevoiti sa inalte baraje pentru a controla apa. Aceste baraje raman chiar si cand apa scade sub un nivel periculos, si imblanzirea fortei apei poate fi folosita pentru a transforma energia apei in alte forme de energie.
In general orice antrenament ce vizeaza dezvoltarea accelerata intr-o anumita directie presupune utilizarea acestei metode. De exemplu, un sportiv care doreste sa-si dezvolte muschii ii va forta prin exercitii repetate, creindu-le astfel "probleme" artificiale fata de care muschiul raspunde luand masuri pentru a controla tensiunea la care este supus, de exemplu marindu-si volumul. Sportivul in cauza isi va putea folosi evident muschii astfel fortificati, in situatii dintre cele mai diverse care apar in viata sa de zi cu zi. Intr-un alt caz un matematician care va dori sa-si antreneze mintea, ii va pune acesteia probleme repetate pe care se va stradui sa le rezolve, fortificandu-si astfel ratiunea intr-un mod asemanator cu modul in care sportivul isi fortifica muschii. In situatiile in care omul este nevoit sa se dezvolte pus fata in fata cu probleme de viata, evolutia are toate sansele sa fie mai rapida, fiindca in acest caz apar adeseori energii psihice puternice asociate situatiilor complexe de viata care nu sunt prezente in cazul problemelor puse voluntar ca forma de antrenament. De exemplu, un sportiv va dezvolta cu mult mai multa forta in cazul in care muschii mainii sale trebuie sa se incordeze pentru a salva viata cuiva drag lui decat in cazul in care ar fi trebuit sa ridice o haltera. Altfel spus exista si o parte buna in ceea ce priveste problemele care apar in viata fiecaruia (parte buna care apare mai tarziu fata de momentul problemei), si ea este in legatura cu zicala "ceea ce nu te distruge, te face mai puternic". Un sportiv antrenat va putea face fata la solicitati fizice care pe altii i-ar ingenunchea, si in mod analog un om care a facut fata cu succces la solicitari intense de natura intelectuala, emotionala sau spirituala va putea apoi sa controleze energii corespondente care pe altii i-ar coplesi.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu