The Truman Show
Filmul "The Truman Show" in regia lui Peter Weir se constituie intr-o recomandare cinematografica sigura, atat datorita temelor tratate cat si prin prisma modului in care regizorul se apleaca asupra acestora.
Una din ideile fundamentale ale fimului o constituie
folosirea televiziunii ca instrument de manipulare a sentimentelor, a mentalităţilor, a comportamentelor, a ideilor. Deasemenea este surprins foarte sugestiv modalitatea aberanta prin care televiziunea este folosita pentru a prinde omul modern in caruselul iluzoriu al societatii de consum, prin intermediul reclamelor mascate, al impunerii unor mode si al crearii de adevarate isterii in masa.
Filmul capata in unele momente si o conotatie religioasa, putand fi privit ca o metafora a ceea ce Mircea Eliade numea "iesirea din istorie", o trimitere la evadarea din profan, filmul avand certe calitati de amplificare a aspiratiei cautatorului spiritual de depasire a mediocritatii spiritului de turma care caracterizeaza societatea actuala.
Un alt aspect foarte bine prins in acest film il reprezinta importanta angrenarii liberului arbitru in efortul cautatorului care aspira sa se elibereze de ceea ce il tine legat de o viata superficiala si banala.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu