Dhammapada - Buddha
82. Oamenii intelepti, dupa ce au auzit legile spirituale, devin plini de serenitate, ca un lac limpede, adanc si linistit.
83. Oamenii buni isi vad de drum orice s-ar intampla, cei buni nu palavragesc si nu suspina dupa placeri superficiale; indiferent ca se afla in circumstante placute sau dureroase, oamenii intelepti nu se exalta nici nu deznadajduiesc.
Inteleptul dobandeste acces la o stare de fericire elevata, situata ca "frecventa de vibratie" peste manifestarile energetice comune si ca atare fiind inalterabila. Comparatia facuta de Buddha cu aceea a unui lac are rolul de a evidentia cateva calitati ale inteleptului:
1.
Puritatea. Asa cum prin apa limpede a unui lac se poate vedea cu claritate, tot astfel prin structurile pure ale unui intelept (minte, suflet s.a.) lumina divina patrunde fara oprelisti si aduce cu ea bucurie, incantare si frumusete, precum si reflectarea nedeformata a realitatii.
2.
Profunzimea. Asa cum un lac adanc este misterios, bogat, plin de resurse si coplesitor ca manifestare, tot astfel un intelept care are acces la dimensiunea extrem de rafinata si profunda a spiritului, capata acces la resurse spirituale uluitoare si insondabile.
3.
Linistea. Precum un lac linistit, un intelept se bucura de fericirea plina de calm care izvoraste din spirit.
Oamenii buni care au devenit deschisi fata de adevarurile profunde manifestate prin sufletul lor, au prin aceasta o autentica "busola" care le indica in permanenta "Nordul" reprezentat de telul spiritual ultim, si nu se mai lasa atrasi si pacaliti de placerile inferioare, nici nu pierd timpul prin sporovaieli inutile. Avand acest reper fundamental si absolut, omul intelept reuseste sa aiba acces la o stare de echilibru care ii permite sa-si mentina directia indiferent din ce parte bate vantul.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu