Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

joi, 2 octombrie 2008

Stii ce mananci? Priveste-ti mancarea! (Meet your meat)

Niciun comentariu :
Multi oameni cred ca e imposibil ca animalele crescute pentru mancare sa nu fie tratate bine, pentru ca cele bolnave sau moarte nu ar mai fi de folos agrobusinessului. Dar nu este adevarat.

Concurenta in vederea productiei de carne, oua si lactate ieftine a dus la o situatie in care agrobusinessul zootehnic trateaza animalele ca pe niste obiecte sau comoditati. Tendinta mondiala este de a inlocui fermele de familie cu ferme de exploatare intensiva (asa zisele “ferme-fabrici”) – in fond niste depozite in care animalele sunt tinute in custi sau tarcuri suprapline sau in staule inguste.

Bernard Rollin, doctor in filosofie, explica faptul ca este: “mult mai eficient din punct de vedere economic sa pui un numar mai mare de pasari in fiecare cusca, acceptand o productivitate mai scazuta pe cap de pasare, in schimbul unei productivitati mai mari pe cusca… fiecare animal poate sa si ‘produca’, de exemplu sa se ingrase, partial din cauza imobilitatii, dar sa sufere in acelasi timp din cauza imposibilitatii de a se misca… gainile sint ieftine, dar custile sint scumpe".

Intr-un articol in care se recomanda ca spatiul pentru fiecare porc sa fie redus de la aproximativ 0,74 m.p. la 0,56 m.p., jurnalul National Hog Farmer al industriei crescatoare de porcine sugereaza ca “Supra-aglomerarea porcilor este rentabila”


Pasari
In Statele Unite, aproape toate pasarile sunt crescute in ferme de exploatare intensiva. Aceste animale isi petrec intreaga lor viata inauntru, suportand conditii de supra-aglomerare si mizerie. Cantitati enorme de deseuri se acumuleaza in interiorul cladirilor respective, dens populate. Vaporii de balegar pot duce la infectii la ochi, infectii respiratorii si la alte boli.

Gaini ouatoare
Inghesuite in custi de sarma (cu o suprafata a podelei corespunzatoare fiecarei pasari de mai putin de 0,05 m.p., ca medie pe intreaga industrie), gainile devin imobilizate si mor de asfixiere sau deshidratare. Cadavre in descompunere se gasesc in custi laolalta cu pasarile vii.

Cand productia ii descreste, in Statele Unite o gaina este taiata sau fortata sa intre intr-un nou ciclu de ouare, nedandu-i-se mancare si apa pentru cateva zile si astfel provocandu-i un soc asupra organismului. Din moment ce puii de sex masculin nu prezinta nici un profit, nu este nici un motiv sa fie tinuti in viata si sunt sufocati in pungi de plastic, decapitati, gazati sau zdrobiti. Sunt gasite metode tot mai inventive de a scapa de clostile infertile, ca de exemplu la doua ferme in California unde lucratorii au introdus 30.000 de gaini vii in taietoare de lemne. Macerarea (tocarea atata timp cat sunt inca in viata) a inceput sa fie tot mai folosita pentru puii masculi.

Porci
In numarul din septembrie 1976 al jurnalului de industrie Hog Farm Management, John Byrnes da urmatorul sfat: “Uitati ca porcul este un animal. Tratati-l ca si cum ar fi o masina intr-o fabrica”.

Astazi, crescatorii de porci fac exact asta. Dupa cum spunea Morley Shafer in emisiunea de jurnalism de investigatie 60 Minutes: “Acesta [stilul de ferma traditionala din filmul Babe] este felul in care americanii doresc sa se gandeasca la porci. In realitate, fratii lui “Babe” nu vad soarele niciodata in vietile lor scurte, nu au paie pe care sa se intinda, nici noroi in care sa se rostogoleasca. Scroafele traiesc in custi minuscule, asa de inguste incat n-au loc sa se rasuceasca. Calca pe podele care sunt un grilaj de metal, si deseurile le sunt impinse prin sipci si apoi spalate de sub ei, si acumulate in gropi imense."

Vaci de lapte
Din 1940 pana in 1999, productia medie de lapte a unei vaci a crescut de la 2,3 la 8,9 tone pe an; unele vaci au ajuns la mai mult decat 30 de tone. Productia ridicata de lapte duce la ruperea ligamentelor de la ugere, mastita si probleme cu deplasarea.

Nu este rentabil ca vacile sa fie tinute in viata odata ce productia lor de lapte scade. Ele sunt omorate de obicei pe la 5-6 ani, desi in mod normal ar trebui sa traiasca mai mult de 20 de ani.

Vacile de lapte nu sunt lasate sa-si alapteze viteii decat foarte rar. Multi din viteii masculi sunt macelariti imediat, iar ceilalti sunt crescuti pentru “carne de vitel produsa in conditii speciale” – tinuti in staule individuale si legati de gat cu un lant de numai 60-90 de cm lungime timp de 18-20 saptamani, dupa care sunt taiati.
Sursa: Vegan Outreach

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu