Copii folositi pe post de cobai pentru testarea alimentatiei modificate genetic
Un grup de 22 de oameni de ştiinţă condamna un controversat test care a implicat hrănirea unor copii din China şi SUA cu orez modificat genetic.Copiii au fost folositi pe post de cobai în studii cu orez modificat genetic care au fost efectuate cu încălcarea eticii normelor elaborate cu ani in urma pentru a preveni crime medicale precum cele realizate in Germania nazista. Copii cu vârste cuprinse între 6 si 10 ani au fost hrăniţi cu aşa-numitul Golden Rice, care a fost modificat pentru a conţine un nivel îmbunătăţit de beta-caroten sau de vitamina A.
Desi se pretinde ca acest orez este
dezvoltat (Doamne, cum suna!) pentru a combate deficitul de vitamina A, ceea ce ar ajuta la combaterea deteriorarii vederii, a slabei dezvoltari cerebrale şi a deficientelor sistemului imunitar, s-a constatat ca un ridicat de consum poate avea, de asemenea, efecte dăunătoare toxice şi chiar poate provoca malformaţii congenitale.
Criticii sunt furiosi că orezul modificat genetic nu a fost folosit mai intai in teste pe animale, înainte de a fi utilizat la copii, pentru a se asigura că este sigur pentru acestia. Decizia de a-l testa pe copii a fost condamnata ca "absolut inacceptabila" de către un grup de 22 de oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi din întreaga lume. Ei sustin ca aceasta masura este datorata influentei lobby-ului biotehnologic realizat de catre SUA si de catre companiile de biotehnologie pentru a introduce alimentele modificate genetic în alimentatia umanitatii, fără a face evaluări corecte.
Proiectul a fost finanţat şi desfasurat prin intermediul US National Institutes of Health şi a implicat copii din China şi America. Oamenii de stiinta au scris o scrisoare deschisă echipei din spatele experimentului, ce condamna modul în care acesta a fost efectuat. Printre altele in aceasta scrisoare se afirma ca există un mare număr de dovezi care arată ca producţia de alimente modificate genetic poate declanşa mutaţii ale genelor care "pot conduce la efecte dăunătoare sănătăţii, atunci când animalele sunt hranite cu aceste produse alimentare".
Scrisoarea adaugă: "Îngrijorarea noastra cea mai mare este faptul că acest orez, modificat genetic pentru a produce beta-caroten in exces, nu a fost niciodată testat pe animale". Există dovezi că anumite substanţe chimice derivate din beta-caroten "sunt toxice şi provoca malformaţii congenitale."
Criticii experimentelor OMG spun că exista codul Nürnberg ce prevede ca din punct de vedere legal copiii sub 10 ani nu sunt considerati capabili de a-şi da acordul pentru participarea la astfel de experimente. Ei spun de asemenea, că acest cod impune oamenilor de stiinta sa nu recurga la cobai umani daca exista o metoda experimentala alternativă. Iar experimentele pe oameni nu ar trebui să se desfăşoare până cand testele cu animale nu au identificat pericolele potenţiale.
Printre cele mai importante organisme din spatele proiectului orezului modificat genetic Golden, se afla compania Syngenta, Fundatia Rockefeller şi fundatia de caritate înfiinţata de către patronul Microsoft, Bill Gates.Lista de semnatari ai scrisorii de protest ii include pe Malcolm Hooper, emerit profesor la Sunderland University, prof. David Schubert, de la Salk Institute of Biological Studii, San Diego, prof. Carlo Leifert, director al Centrului Tesco pentru Agricultura Ecologica la Newcastle University şi Dr Stanley BM Ewen, cel care a fost implicat în studiile efectuate in Scoţia, în 1999, care au revelat pe soareci de laborator, efecte toxice si nocive ale hranirii cu cartofi modificati genetic.
Dr Adrian Dubock, project manager al organizatiei Golden Rice, a negat incalcarea codului Nuremburg si a declarat ca totul a fost legal deoarece nu s-au acordat recompense banesti parintilor, pentru a evita astfel acuzatia de presiune asupra familiilor sarace. Copiilor li s-au dat insa ghiozdane, creioane si hartie ca multumire pentru participarea la acest test.
Sursa:
British Scientists Condemn Using Children in GM Food Trials as Unacceptable
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu