Yoga are efecte la nivelul ADN-ului
O echipă de cercetători americani de la Massachusetts General Hospital au ajuns la concluzia că practicile de relaxare, precum exercițiile yoga sau meditația, sunt capabile de a modifica răspunsul genelor în condiții de stress. Studiul a fost publicat în revista PLoS one.
Practica Yoga şi meditaţia au efecte la nivel de ADN, arată un studiul a fost efectuat în cadrul Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine at Massachusetts General Hospital, Chestnut Hill, Massachusetts, United States of America (Institutul pentru Minte și Corp al Spitalului General Massachusetts din Chestnut Hill, Massachusetts, Statele Unite ale Americii).
Practicile minte-corp care induc o reacție de relaxare (RR) sunt folosite de mii de ani pentru a preveni sau a trata boli, afirmă
www.plosone.org. Reacția de relaxare este considerată a fi contrapartea reacției de stress, (cunoscută și sub numele de fight or flight - în traducere luptă sau fugi), determinând un consum redus de oxigen la nivel tisular, reducerea stressului psihologic și creșterea eliminării oxidului nitric prin respirație. Aceste caracteristici au sugerat posibilitatea ca RR să inducă anumite schimbări în procesul de exprimare al genelor.
Studiul a fost efectuat pe 3 grupuri diferite: grupul M format din 19 indivizi care au practicat tehnici RR o perioadă lungă de timp (cel puțin 4 ani), grupul N1 format din 19 indivizi sănătoși, de control (grup de referință și grupul N2 format din 20 de indivizi care au urmat cursuri RR pentru 8 săptămâni. Pentru toți participanții la studiu s-au efectuat profile transcripționale sangvine complete (colectarea și analiza genelor exprimate). 2209 gene au fost exprimate în mod diferit în grupul M față de grupul N1 și 1561 de gene au fost exprimate diferit în grupul N2 față de grupul N1 și foarte interesant, aceste două grupuri au avut 433 de gene exprimate în comun. La ambele grupuri de practicanți s-au observat schimbări semnificative în cadrul mecanismelor celulare, schimbări care ar putea contracara efectele negative ale stressului cronic.
Printre tehnicile și metodele enumerate de cercetători a fost diferite tipuri de meditație, rugăciunea, yoga, exerciții de respirație, tai chi, relaxarea musculară, biofeedback, qi gong.
Concluzia acestui studiu este că există diferențe clare la nivel de expresie genetică în grupul practicanților de lungă durată comparativ cu cei care nu au practicat niciodată. Stressul psihosocial este unul dintre cei mai temuți inamici ai sănătății, cu vaste implicații la nivel celular. Odată cu avansul accelerat al tehnologiei și al nanotehnologiei, studiul genelor și al modului cum acestea sunt influențate de diferiți factori, cum acționează și cum se exprimă, devine mai accesibil, iar rezultatele conferă detalii din ce în ce mai intime. Stressul accelerează îmbătrânirea celulară, grăbește moartea celuleor și încetinește procesele de reparație și înnoire. Practicile care induc RR au rezultate clinice probate în alinarea simptomelor unor tulburări cauzate de stress ( cu afectare cardiacă, imunologică, diverse stări inflamatorii, durere).
Acest studiu a fost realizat foarte în detaliu și poate fi citit pe larg la
PLoS ONE. După declarațiile oamenilor de știință implicați în proiectul de mai sus, acesta este doar începutul, iar cercetările viitoare vor determina valoarea terapeutică a acestor tehnici precum și durata pentru care ar trebui practicate în scopul de a obține rezultate în contracararea stressului.
Sursa:
Stiinta Azi
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu