Magistratii, TVR si Radioul confirma: Securitatea a reinviat!
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a declarat la inceputul lunii ca Serviciul Roman de Informatii a inceput sa „chestioneze” magistratii cu privire la sesizarile inaintate Parlamentului European, Consiliului Europei si a altor foruri europene. Prin aceasta practica, a declarat Mona Pivniceru, intr-o conferinta de presa, „agenti SRI au reinviat tactica fostei Securitati”.Judecatoarea Mona Pivniceru, a declarat ca, la data de 14 mai, SRI i-a solicitat purtatorului de cuvant al Tribunalului Neamt, Iulian Mitrofan, copia documentului Adevar despre justitia romaneasca, o scrisoare deschisa trimisa in acea zi Consiliului Europei si Parlamentului European, in care magistratii reclamau presiuni la adresa independentei Justitiei.
Iata cateva din declaratiile presedintelui AMR:- AMR a elaborat un material pe care l-am intitulat Grotescul ca realitate, in care ne-am imaginat ce ar insemna societatea romana cu SRI-ul activat, cu avertismentele acordate sau date judecatorilor de a nu-si mai realiza drepturile cel putin elementare.
- Ma deranjeaza protestul corpului de judecatori pentru revenirea la nivel oficial la dimensiunea statului totalitar. Aceasta concluzie ne-a fost impusa de comunicatul SRI-ului, prin care acesta arata ca o competenta a activitatii sale consta in apararea legalitatii actului de justitie.
- Ca si cum paradoxul nu ar fi absolut, a trebuit sa verificam legea sigurantei nationale si sa constatam ca SRI nu a avut nici pe vremea regimului totalitar aceste atributii si, in nici un caz nu le poate avea acum, cand legea i-a determinat trei competente stricte cu privire la activitatea sa. Aceste competente vizeaza apararea integritatii si suveranitatii nationale a statului roman, ordinea de drept si drepturile fundamentale ale cetateanului
- Eu cred ca este un moment extrem de dur si cred ca nu trebuie sa ne mai aducem aminte de beciurile SRI care - ma gandesc - nu au fost transformate in sali de lectura. Urmeaza sa apreciem amploarea acestui fenomen dupa ce presedintii si vicepresedintii de instante ne vor raspunde la solicitarea cu privire la chestionarea lor despre evenimentele care au loc in sistemul judiciar - greva grefierilor si drepturile salariale ale magistratilor.
O sedinta cu mare tam-tam s-a desfasurat pe 5 iunie in Consiliul de Administratie al Radiodifuziunii, in urma propunerii avansate de presedintele institutiei privind infiintarea unui departament care sa gestioneze secrete de stat, sub coordonarea directa a SRI. Propunerea a fost respinsa, in bloc, de membrii CA, cu exceptia Mariei Toghina, dar se estimeaza ca va declansa un mare scandal in perioada urmatoare, din moment ce Radioul public nu detine nici macar o singura informatie clasificata ce ar putea justifica o asemenea masura.Membrii conducerii Radioului au fost pusi ieri in fata deciziei de infiintare a unui compartiment special pentru evidenta, prelucrarea, procesarea, pastrarea, manipularea si multiplicarea documentelor clasificate, in conditii de siguranta. Coordonarea generala a activitatii si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor secrete de stat ar urma sa fie realizat de catre unitatea specializata din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Decizia infiintarii unor asemenea structuri in Radio si TVR apartine CSAT si a fost luata in sedinta din 12 martie a.c., dar nu a fost publicata din motive de confidentialitate. Termenul limita pana la care trebuie infiintat departamentul este 15 iunie, conform aceleiasi decizii a CSAT. In sprijinul acestei hotarari este invocata legea Legea 182/2002 privind informatiile clasificate şi normele de aplicare a acesteia publicate prin HG 585/2002, HG 781/2002 privind protectia informatiilor clasificate şi HG 1349/2002 referitoare la transportul documentelor clasificate, dar nu e clar pentru nimeni de ce a fost nevoie de 7 ani de la adoptarea legii respective pentru a se infiinta aceste structuri in Radio si TVR.
Tocmai aceste nedumeriri, si altele, au fost motivul pentru care membrii CA al Radio au refuzat ieri seara sa avizeze propunerea, singura care a sustinut-o aprig fiind Maria Toghina, presedintele institutiei. In egala masura, insa, la solicitarea membrilor CA, ea nu a putut oferi niciun exemplu de document secret care ar putea face obiectul unui asemenea departament in Radio si ar justifica infiintarea si functionarea acestuia. Finalmente, s-a supus la vot respingerea propunerii si solicitarea unui punct de vedere oficial asupra acestui aspect comisiilor de Cultura, Juridice si de control al SRI ale Parlamentului. Membrii CA au votat unanim respingerea, in tmp ce Toghina a recurs la un gest complet neuzual, refuzand sa voteze in vreun fel. La scurta vreme dupa incheierea sedintei, Toghina a fost contactata telefonic de catre consilierul prezidential Valeriu Turcan, care a fost informat despre esecul actiunii. Marea intrebare, in aceste conditii: are legatura propunerea cu alegerile prezidentiale din toamna?
Unul dintre membrii CA, Andrei Alexandru, a declarat dupa sedinta ca "este foarte ciudata aceasta solicitare a CSAT, pentru ca in institutia noastra nu exista nici macar un singur document clasificat, cu exceptia a insasi acestui document al CSAT, care a fost trimis la Radio printr-un curier special, parafat, stampilat, sigiliat etc. Motivatia oficiala este aceea ca postura SRR de serviciu public national cu rol strategic implica participarea institutiei la circuitul documentelor care contin informatii clasificate. Dar, daca nu exista si nu au existat pana acum asemenea documente, de ce ar fi nevoie de inca o structura in institutie, pentru a carei infiintare ar fi nevoie chiar de modificarea actualei organigrame? Mie, personal, mi se pare ca acest departament aduce suspect de mult cu celebrul birou de contrainformatii care exista in toate institutiile de stat inainte de 1989, practica pe care o credeam abandonata. Cred ca ar putea fi interpretata ca o insinuare a serviciilor secrete in interiorul unei institutii care are cu totul alte obiective decat manipularea de secrete de stat. Deocamdata vom astepta pozitiile parlamentarilor din comisiile de Cultura, Juridice si SRI, abia apoi urmand sa reluam, eventual, discutia pe marginea acestei propuneri, dar, cel putin in sedinta din aceasta seara niciun membru al conducerii, incluzand reprezentantii sindicatelor si ai salariatilor, prezenti in sala, nu a fost convins de necesitatea unei asemenea structuri".
Surse:
Asociatia Magistratilor din Romania: SRI reinvie tacticile fostei SecuritatiCSAT baga SRI in TVR si Radio?
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu