Cercetatorii rusi au demonstrat existenta constiintei umane
Intr-un experiment care ar putea revolutiona stiinta si cunoasterea umana, cercetatorii de la Academia de Stiinte din Rusia au reusit sa localizeze centrul a ceea ce poate fi descrisa drept insasi constiinta umana.Pornind, de fapt, de la studiul minciunii, oamenii de stiinta rusi de la Institutul de Cercetare Neurologica au obtinut, in mod accidental, date extrem de interesante cu privire la constiinta, pe care le-au putut observa pe ecranul unui calculator. Astfel, ei au reusit intre altele sa demonstreze ca ea nu-i lipseste absolut niciunei persoane, iar creierul uman pur si simplu "protesteaza" in momentul in care oamenii spun minciuni. Mai mult, cercetatorii rusi au reusit sa fie martori la insasi nasterea constiintei.
“Testul a decurs in modul urmator: veti vedea sageti care urca si coboara pe ecranul unui monitor. Sarcina primita este aceea de a juca un simplu joc pe calculator. Tot ce trebuie sa faci este sa minti pur si simplu. Cand vezi o sageata care o ia in jos trebuie sa spui ca vezi o sageata care o ia in sus si vice versa. Noi putem compara reactiile creierului in momentul cand spui adevarul si cand minti. Daca o persoana incepe sa minta, creierul ei trimite instantaneu semnale de protest. Ei bine, in acel moment se naste constiinta umana.” declara savantul Maxim Kireev.
“Exista un mecanism in creierul nostru, care ne informeaza atunci cand am facut ceva gresit. Acelasi mecanism lanseaza fenomenul denumit remuscare. Si, de fapt, remuscarea ne poate face sa ne uram propria constiinta. Acesta este motivul pentru care oamenii incearca sa scape de povara constiintei. Cele mai populare si la indemana mijloace de a scapa de constiinta sunt... tutunul, alcoolul. Cu toate acestea, se intampla deseori ca remuscarile sa revina sub o forma mai pronuntata in momentul mahmurelii” adauga Andrei Kenig, directorul Centrului de Programare Lingvistica din Moscova.
Sursa: Pravda
Banuiesc ca ai preluat stirea de pe pagina in engleza a publicatiei Pravda, unde apare mentionat termenul "conscience". In cazul asta, avand in vedere si contextul, eu zic ca ar fi fost bine daca in traducere ai fi utilizat expresia de "constiinta morala" in loc de pur si simplu cuvantul "constiinta". Si asta pentru ca unele sensuri pe care le are in mod uzual in romana cuvantul "constiinta" apar in engleza desemnate de cuvinte diferite cum ar fi ca exemplu "conscience" si "consciousness", care nu sunt considerate de vorbitorii de limba engleza a fi sinonime, desi sunt inrudite din punct de vedere etimologic.
RăspundețiȘtergere@Anonim
RăspundețiȘtergereTermenul din limba romana este singular si cuprinzator. Cine vrea intelege despre ce e vorba fara alti termeni aditionali. Iar in limba engleza nu exista o completa dihotomie intre "conscience" si "consciousness". Daca vrei sa fie precizata doar tenta morala a constiintei sa banuiesc ca te deranjeaza cumva vreuna din tentele spirituala, filosofica ori religioasa ale constiintei?