Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

duminică, 20 mai 2012

Fericirea este solutia iesirii din actuala criza a mediocritatii

Niciun comentariu :
Va recomandam cu multa caldura speechul alert si presarat cu umor al psihologului Shawn Achor, care prin metode stiintifice a ajuns la concluzii similare cu cele ale inteleptilor yoghini in urma cu mii de ani. Prezentarea lui condensata merita urmarita de mai multe ori pentru a putea intelege si asimila corect extraordinarele informatii expuse pe tema psihologiei pozitive.

Una dintre ideile importante pe care Achor le expune este aceea ca fericirea nu este determinata de lumea exterioara decat intr-o mica masura (10%). In realitate fericirea este determinata intr-o proportie covarsitoare (90%) de modul in care creierul nostru reactioneaza la evenimentele din lumea inconjuratoare. Daca schimbam (de exemplu prin meditatie si tehnici yoghine) modul in care creierul nostru reactioneza la ceea ce se petrece in exterior atunci putem sa influentam intr-un mod mai eficient fericirea noastra si realitatea din jurul nostru.

Studiind eficienta la lucru a oamenilor, cercetatorul a descoperit ca doar 25% din succesele la locul de munca sunt determinate de IQ(coeficientul de inteligenta), in timp ce 75% din cazurile de succes sunt influentate de nivelul de optimism, de sustinerea sociala si de abilitatea de a vedea stresul ca pe o provocare, nu ca pe o amenintare.

Shawn Achor mai releva ca societatea actuala confunda normalitatea cu mediocritatea. Intr-adevar in zilele noastre oamenii de stiinta, mass media, politicienii, managerii, etc isi reduc orizontul si activitatea luand in considerare doar un model comun si banal al omului, si totodata elimina ca anomalii orice iese din acest tipar, inclusiv fiintele exceptionale.

Materialismul, atat cel comunist cat si cel corporatist, au indus ideea falsa ca fericirea personala este determinata de succesul personal. Acest succes a fost definit drept castigarea unor mari sume de bani, obtinerea unui statut social, a unor functii inalte, ori detinerea de case, masini, terenuri sau afaceri. Ceea ce a facut societatea actuala a fost sa impinga fericirea dincolo de orizontul cognitiv, tangibil, inducand ideea falsa ca doar dupa ce vom avea succes putem fi fericiti. Actualmente pe aceasta paradigma se bazează stilul de a creste copii, cel de management, modul cum ne motivam comportamentul. Shawn Achor sustine insa ca aceasta paradigma nu este sustinuta stiintific. Realitatea este chiar pe dos, deoarece creierul nostru functioneaza invers. Crescand cuiva nivelul de optimism, creierul sau va trai ceea ce se poate numi avantajul fericirii. In situatii pozitive creierul evoluează mult mai bine decat in cazurile negative, neutre sau de stres. Inteligenta, creativitatea si nivelul de energie cresc.

Shawn Achor a descoperit ca optimismul face ca orice rezultat al ocupatiei noastre sa se imbunatateasca. Pozitiv, creierul e cu 31% mai eficient decât negativ, neutru sau stresat. Cei din vanzari sunt cu 37% mai buni. Doctorii sunt cu 19% mai rapizi, mai precisi la găsirea diagnosticului corect. Ceea ce inseamnă că putem inversa "formula fericirii si a succesului". Daca putem gasi o cale de a deveni optimisti in prezent, creierele noastre vor functiona cu mai mult succes caci putem munci mai repede, mai mult, mai inteligent, deci mai eficient.

In plus astfel umanitatea va iesi din cercul vicios in care se afla si va putea evolua spre un model social corect si realist.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu