Cum arată de fapt mineritul aurului în Noua Zeelandă
Mineritul cu cianuri din Noua Zeelanda e departe de a fi un exemplu pozitiv. Chiar daca RMGC si jurnalistii plimbati in "vizita de documentare" precum Ioan T. Morar (scriitor şi membru fondator al revistei „Academia Caţavencu"), Vlad Macovei (redactor-şef „Evenimentul zilei"), Emil Hurezeanu (preşedintele trustului Realitatea-Caţavencu), Floriana Jucan (directorul revistei „Q Magazine"), jurnalistul Robert Turcescu şi Dragoş Nedelcu (membru în Consiliul de Administraţie în trustul Realitatea-Caţavencu) au sustinut contrariul. Adevarul despre mina Martha nu e tocmai roz! Urmariti mini-documentarul de mai jos pentru detalii!
Neo-zeelandezi
au ieșit în stradă cu zecile de mii la 1 mai 2010, pentru a protesta
împotriva unei propuneri a guvernului de a deschide parcurile naționale și
alte zone pitorești exploatărilor miniere. Știrile au estimat 40.000 oameni la marșul din Auckland, cel mai mare oraș al
națiunii, în cea mai mare demonstrație publică din Noua Zeelandă în ultimii ani. Într-o țară cu o populație estimată de 4,4 milioane, a fost o coplesitoare afisare a sentimentelor publicului.
Şi în Noua Zeelandă mineritul este promovat ca o modalitate de a stimula dezvoltarea locală. Cu
toate acestea, un studiu realizat pe aproximativ 100 de comunități rurale din
Statele Unite între 1970 și 2000, în care cel puțin 20 % din
venituri provin din minerit a constatat că acestea stau prost în
comparație cu alte zone din mediul rural. Zonele
miniere au avut o creștere mai lentă a venitului total, variind, de la 25 % la 60 %, sub media națională a judetelor rurale. Rata șomajului a fost semnificativ mai mare, uneori chiar de trei ori.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu