Abuzurile impotriva MISA socheaza Conferinta OSCE
Bucurestiul a gazduit la inceputul lui iunie "Conferinta OSCE la nivel inalt pentru combaterea discriminarii si promovarea respectului reciproc si a intelegerii". in ciuda importantei sale, reuniunea OSCE nu s-a bucurat de atentie mediatica pe masura. Evenimentul s-a desfasurat la Palatul Parlamentului si a reunit aproximativ 600 de reprezentanti din 56 de tari membre OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare Europeana). Alaturi de oficiali ai guvernelor din tarile OSCE, la conferinta au participat numeroase organizatii active in combaterea discriminarii, ONG-uri, asociatii din Romania si din strainatate.
Dintre cele 56 de state OSCE, 24 - printre care si Romania - nu au o legislatie cu prevederi clare privind pedepse impotriva abuzurilor si ilegalitatilor motivate de ura rasiala, religioasa si etnica, arata un raport dat publicitatii de organizatia Human Rights First. Conferinta OSCE a avut ca scop declarat promovarea tolerantei si a non-discriminarii, precum si a libertatii de gandire, constiinta, credinta si religie.
In sesiunea inaugurala a luat cuvantul seful statului roman, Traian Basescu, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, si presedintele in exercitiu al OSCE, seful diplomatiei spaniole, Miguel Angel Moratinos. Discursul printului Iordaniei, Hassan bin Talal, a impresionat audienta cu dovezile despre amploarea si gravitatea propagandei si a discriminarii anti-islamice.
Sesiunile de lucru ale reuniunii au fost focalizate pe combaterea rasismului, antisemitismului si a xenofobiei, intoleranta si discriminarea fata de minoritatile musulmane, discriminarea romilor, libertatea credintelor religioase, implicarea societatii civile in lupta impotriva formelor de intoleranta, aplicarea legislatiei de combatere a discriminarii, educatia tinerelor generatii in sensul respectului si intelegerii reciproce, rolul mass-media in combaterea discriminarii.
Autoritatile romane sfideaza drepturile cetatenesti ale yoghinilorLa conferinta OSCE a participat si o delegatie a Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut, condusa de Mihai Stoian si Gabriela Ambarus. A fost o ocazie excelenta pentru a aduce in atentia oficialilor europeni si a organizatiilor pentru combaterea discriminarii cazul MISA-Gregorian Bivolaru. Toti participantii au primit DVD-uri si materiale informative privind abuzurile grave la care au fost supusi yoghinii romani incepand cu 18 martie 2004.
Reprezentantii MISA s-au inscris la cuvant in sesiunile care tratau “Combaterea rasismului, xenofobiei si discriminarii. Intoleranta si discriminarea crestinilor si credinciosilor altor religii”, respectiv “Despre difuzarea pe scara larga a mesajelor cu caracter rasist, xenofob si discriminator prin mass-media, Internet, posturi TV, carti (avand in vedere respectarea libertatii de expresie)”.
Putem vorbi in cazul MISA de discriminare? Nu toate abuzurile, persecutiile si nedreptatile se inscriu in categoria “discriminarilor”. A fi batut, a fi acuzat in lipsa de probe, a fi dat afara din serviciu, a fi sechestrat, a fi victima unei campanii mediatice dezlantuite este discriminare doar in masura in care se poate dovedi ca alte persoane, in conditii similare, nu s-ar “bucura” de un tratament identic. Vorbim de discriminarea yoghinilor MISA mai ales atunci cand autoritatile statului isi permit sa le ignore drepturile cetatenesti fundamentale, datorita apartenentei lor la aceasta scoala spirituala.
Victime colaterale ale intereselor politiceIn lista lunga a abuzurilor autoritatilor impotriva lui Gregorian Bivolaru si a cursantilor MISA, iese in evidenta ca motivul principal al acestor persecutii nu il reprezinta faptul ca acestia sa fi comis vreo fapta ilegala, ci practica yoga. Discriminarile la care sunt supusi yoghinii MISA isi au radacina in convingerile lor spirituale. Nu exista deocamdata o tematica distincta privind “discriminarea datorata convingerilor spirituale”. De aceea putem incadra situatia MISA cel mai bine la categoria “discriminarilor religioase”, desi yoga nu este o religie, ci o stiinta practica a desavarsirii interioare.
Mihai Stoian a avut ocazia sa argumenteze acest punct de vedere in plenul conferintei OSCE. El a subliniat faptul ca MISA nu este o grupare religioasa, ci o scoala spirituala, iar cazul MISA nu este singular – si alte scoli spirituale se confrunta cu astfel de probleme in Polonia, Italia, Franta, Anglia etc. in calitate de reprezentant MISA si secretar onorific al Federatiei Internationale de Yoga, Mihai Stoian a punctat succint etapele violentei campanii anti-MISA intretinuta de statul roman de-a lungul anilor, indiferent de coloratura politica a guvernului. Mai mult, el a evidentiat modul in care actiunile impotriva MISA se incadreaza in categoria abuzurilor politice si felul cum yoghinii MISA au devenit in diferite situatii victime colaterale ale intereselor politice. Prezentarea sa a avut un puternic impact, pentru ca a inclus si imagini filmate de la perchezitiile brutale din 18 martie 2004, mitingurile de proportii realizate de MISA in 2004 si 2005, precum si declaratii ale oficialilor romani.
Agentia de Monitorizare a Presei ignora 3000 de articole calomnioaseChiar in sesiunea care trata dreptul la libera exprimare, yoghinilor li s-a bagat din nou pumnul in gura. Gabriela Ambarus, presedinte MISA, era inscrisa la cuvant cu prezentarea intitulata “Libertatea de expresie a mers prea departe: mass-media discrimineaza un grup social pasnic din motive pur comerciale”. Aceasta prezentare nu a mai avut loc, invocandu-se lipsa de timp. Mircea Toma, chairmanul sesiunii intitulate “Despre difuzarea pe scara larga a mesajelor cu caracter rasist, xenofob si discriminator prin mass-media, Internet, posturi TV, carti (avand in vedere respectarea libertatii de expresie)” este probabil la curent cu gravitatea cazului MISA, din diferitele memorii pe care le-a primit in calitatea sa de sef al Agentiei de Monitorizarea Presei. Dar nu a raspuns niciodata la aceste sesizari.
Mass-media din Romania se poate “lauda” cu peste 3000 de articole calomnioase la adresa Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut si acest fenomen afecteaza viata si drepturile a zeci de mii de cetateni romani, practicanti yoga. Eliminarea din program, in ultimul moment, a prezentarii presedintelui MISA nu are deloc aerul sa fi fost o pura “intamplare”.
„Continuam, pana cand ni se va face dreptate!”Conferinta OSCE este un pas inainte in actiunile erseverente ale yoghinilor de a-si apara drepturile. Cazul Gregorian Bivolaru - MISA a fost prezentat pentru prima oara intr-o conferinta de o asemenea amploare, in fata a sute de inalti oficiali europeni. „Este fara indoiala un moment important,” ne-au declarat reprezentantii MISA. „Daca autoritatile romane se fac ca ploua si nu raspund plangerilor noastre, vom continua sa aducem la cunostinta aceste abuzuri autoritatilor europene. Vom continua pana cand ni se va face dreptate!”
un articol de Maria Nicola,
www.yogaesoteric.net
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu