Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

marți, 24 martie 2009

Fragi salbatici (Smultronstallet, Wild Strawberries) - Ingmar Bergman

Niciun comentariu :
Filmul Fragi salbatici (Smultronstallet, Wild Strawberries) regizat de genialul Ingmar Bergman (in anul 1957) reprezinta o capodopera a cinematografiei mondiale si a artei in general. Nivelul sau artistic este intr-atat de ridicat incat cu greu se poate concepe ca imaginile hollywoodiene care ne sunt prezentate (pe banda rulanta la TV sau in cinematografe) drept "filme" apartin aceleiasi categorii.

La fel ca si in cealalta capodopera a sa pe care am recomandat-o, "A saptea pecete", Ingmar Bergman a facut acest film cu deplina sinceritate fata de el insusi, ca si cum s-ar afla chiar in fata judecatii lui Dumnezeu, si evident sinceritatea totala este singura optiune de luat in seama. In film exista chiar o scena in care personajul principal, un batran doctor care trebuie sa primeasca un titlu onorific de varf din partea societatii, viseaza ca este supus unui examen, la capatul caruia verdictul este hotarat: ignorant.

Esenta mesajului acestui film este dezvaluita de titlul acestuia, fragi salbatici: diferenta intre viata artificiala, uscata, seaca, inchistata, egoista a unui om, chiar daca acesta are cele mai inalte recunoasteri sociale (nemaicontand titlurile sale, scolile sale, meseria sa, capacitatea sa intelectuala de varf chiar), si (trezirea la) viata traita natural, spontan, cu un suflet deschis, altruist, viu.

Despre acest film se poate scrie o carte comentand bogatia de idei si simboluri pe care le cuprinde. Frumusetea unor scene pline de elevate invataminte despre intelepciunea de a fi este coplesitoare. Dincolo de a citi insa o carte despre film, e mai de folos sa fie vizionat chiar filmul de toti cei care doresc sa deguste o opera estetica divina. Inspiratiile divine se vor revarsa in sufletele deschise ale celor ce vor viziona aceasta capodopera, si e mai frumos ca acestea sa fie receptionate in acest fel, decat sa fie citite la modul informativ exterior.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu