Noua Securitate mai puternica decat securitatea comunista
Presa italiană: România deţine supremaţia serviciilor secrete din EuropaPotrivit unui articol din cotidianul italian "La Repubblica" numărul agenţilor sub acoperire din România îl depăşeşte pe cel al Securităţii de pe vremea lui Ceauşescu. Cifrele sunt şi mai impresionate în comparaţie cu serviciile renumite din lume. SRI şi SIE au la un loc de 6 ori mai mulţi agenţi decât are FBI şi de 5 ori mai mulţi decât MI5.
Jurnaliştii italieni au început să investigheze serviciile de secrete române după ce au aflat că premierul Emil Boc a suplimentat în 2010 fondurile pentru serviciile de informaţii. Asta după ce bugetul pentru administraţiile publice şi locale au fost reduse drastic. La Repubblica a aflat că unele departamente ale SRI şi SIE au primit un buget cu 40 la sută mai mare.
Cele două servicii secrete au devenit astfel mai mari decât era Securitatea pe vremea lui Ceauşescu. Fosta structură secretă avea 6 departamente şi 11.000 de agenţii. În comparaţie, Serviciul Român de Informaţii are acum 12 mii de agenţii, cu o mie mai mult decât fosta Securitate.
Jurnaliştii italieni amintesc şi de nucleul de spionaj si contraspionaj de la Oradea, care este un centrul de excelenţă NATO pentru agenţii români. Mai mult, scriu italienii, presa locallă din Oradea se laudă că Românii sunt cei mai buni spioni ai NATO.
Italienii avertizează că Serviciile Secrete au putere tot mai mare în România.
Sursa: antena3.ro
Le Monde: In Romania, Justitia este infiltrata de fosti agenti ai Securitatii Ziarul
Le Monde publica in editia sa electronica de marti un articol cu privire la situatia Justitiei din Romania despre care spune ca este infiltrata de fosti agenti ai politiei politice comuniste, ca este departe de o reforma reala si eficienta in lupta impotriva coruptiei motiv pentru care Bucurestiul este constant criticat de catre Comisia Europeana.
"Prezenta membrilor fosta Securitate in sistemul judiciar, probabil, explica partial de ritmul lent al reformelor", scrie Le Monde.
In acest context articolul trateaza si numirea recenta a Floricai Bejenariu in fruntea Consiliului Suprem al Magistraturii, "un magistrat care ar fi lucrat in anii 1980 cu politia politica comunista, in conformitate cu documentele relevate de Studiul National al Arhivelor Securitatii (CNSAS)".
Corespondentul Le Monde aduce in discutie declaratia presedintelui Basescu conform caruia un sfert din magistratii romani au facut acte de politie politica fapt care conduce la o functionare defectuasa a instantelor si la o imagine proasta a Justitie, "romanii avand mai multa incredere in institutiile europene" decat in cele proprii".
Sursa: hotnews.ro
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu