Televiziunile de desene animate induc copiilor cele mai multe scene de violenta
Canalele de desene animate transmit, intr-o ora, mai multe scene de violenta decat posturile de televiziune romanesti. Potrivit studiului "Reprezentarea violentei televizuale si protectia copilului" realizat de UNICEF Romania, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si Centrul de studii media si noi tehnologii de comunicare din cadrul Universitatii din Bucuresti, numarul scenelor de violenta la care sunt expusi copiii intr-o ora variaza de la 9 la TVR1 la 23,4 la ProTV.
In cazul desenelor animate, aceste valori sunt si mai mari: de la 20 de acte de violenta la Minimax la 37 la Jetix. Potrivit studiului, durata medie a unui act de violenta este de 60 secunde la OTV (valoarea maxima inregistrata) si de 20 secunde la Prima TV (valoarea minima inregistrata). In cazul canalelor de desene animate, durata medie a unui act violent este de 15 secunde la Cartoon Network, 11 secunde la Jetix si 10 secunde la Minimax.
Violenta verbala reprezinta 44% din actele de violenta vazute pe micile ecrane, iar cea fizica se situeaza pe locul al doilea, cu 33,6% din totalul actelor prezentate. "Foarte important pentru modul in care prezentarea actelor de violenta afecteaza copiii este faptul ca locul de desfasurare a violentei este, in aproximativ un sfert din cazuri, casa cu extensia sa, contextul domestic", subliniaza autorii studiului.
"In societatea ecranelor si a generatiei catodice, copiii se formeaza, in principal, intr-un univers al realitatii televizuale si al comunicarii virtuale care devin adevarata lor realitate. O consecinta a acestei schimbari istorice de paradigma consta in riscul pierderii constiintei diferentei dintre bine si rau" a declarat prof. dr. Ioan Dragan, director al Centrului de Studii Media, coordonatorul acestui studiu.
Un alt factor de influenta asupra dezvoltarii copiilor este faptul ca in aproape 44% din cazuri nu sunt prezentate consecintele actelor de violenta pentru victima, iar in 66% din cazuri nu sunt prezentate consecintele actelor de violenta asupra agresorului. "Prea multa televiziune creeaza imunitate si indiferenta fata de ororile violentei. Urmarind in exces personajele de televiziune ucigand si ranind, copiii isi pierd capacitatea de a discerne intre violenta din viata reala si cea simulata pe ecran. Prin astfel de emisiuni, copiii pot fi indusi in eroare considerand ca violenta este o cale de a rezolva problemele, imitand ceea ce vad la televizor", a declarat reprezentantul UNICEF in Romania, Edmond McLoughney.
Cititi si:
Copiii - victime ale masinii mediatice de spalat creiereCopiii - o tinta a noii ordini mondiale?Fata nevazuta a televiziuniiParinti, paziti-va copiii! Companiile Disney si McDonald's sustin homosexualitatea si pedofiliaCopiii nostrii ne vor acuza! (Nos enfants nous accuseront)Cel mai bun instructor de yoga
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu