Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

miercuri, 11 iulie 2007

Nonconformismul in dialogurile lui Platon

Niciun comentariu :
In lucrarea "Criton" a lui Platon, este prezentat un dialog intre Socrate si Criton, tema principala fiind incercarea lui Criton de a-l convinge pe Socrate sa scape de pedeapsa cu moartea la care fusese condamnat, folosind banii pusi la dispozitie de Criton pentru a mitui persoanele potrivite.

Printre altele Socrate argumenteaza urmatoarele idei legate de independenta omului intelept fata de parerile multimii:
"Socrate: Dar, fericitule Criton, de ce ne-am sinchisi aşa de mult de părerea mulţimii? Doar cei cu minte, singurii de care trebuie să ne ocupăm, vor şti să judece că lucrurile s-au întâmplat precum au şi fost în realitate.
...

Socrate: Aşadar, preabunule, trebuie să ne îngrijim foarte mult de ceea ce vor zice despre noi, nu cei mulţi, ci numai cel care pricepe lucrurile drepte şi nedrepte; ce va zice unul singur; în sfârşit, ce va zice însuşi Adevărul1. Vezi prin urmare că n-ai judecat drept adineauri, când socoteai că noi trebuie să ne ocupăm de părerea mulţimii despre lucrurile drepte, cinstite, bune şi de potrivnicele lor."

Acest aspect este foarte important pentru omul care aspira catre Adevar, fiindca este un aspect cu care se va confrunta indiferent de epoca in care traieste. Multimea a fost, este si va fi intotdeauna mediocra. Cel care va dori sa depaseasca nivelul mediocritatii fara indoiala ca nu va fi inteles de catre multime la adevarata sa valoare, si ca atare va fi judecat gresit. Astfel, daca un om isi limiteaza optiunile sale la ceea ce face placere multimii, atunci fara indoiala ca nu va ajunge la adevarurile ce depasesc nivelul mediocritatii. Altfel spus, cine va da intaietate multimii va neglija adevarul, iar cine va da intaietate adevarului va neglija multimea.

Socrate mai subliniaza deasemenea intaietatea calitatii oamenilor asupra cantitatii/numarului mare. Mai importanta este pentru evolutie opinia unui singur om care stie despre ce vorbeste si este un autentic profesionist in domeniul dat, decat opinia tuturor oamenilor care nu se pricep asa bine ca si specialistul in domeniul dat.

Rezulta ca in vederea cautarii adevarului sunt necesare curajul (de a nu ceda curentului multimii) si determinarea/hotararea, precum si intelepciunea de a te raporta intotdeauna la sursele de calitate, si nu la ideile comune. A merge pe ideea "aceasta este ideea majoritatii oamenilor, deci nu se poate sa fie gresita", este total contrara cercetatorului serios al adevarului.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu