Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

miercuri, 24 septembrie 2008

Si caii se impusca, nu-i asa? (They shoot horses, don't they?)

Niciun comentariu :
Filmul "Si caii se impusca, nu-i asa?" (They shoot horses, don't they?) in regia lui Sydney Pollack, a fost facut in anul 1969, si reprezinta unul din varfurile artistice ale marelui regizor.

They Shoot Horses, Don't They? (Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?), o parabolă a intolerantei, un film de sugestie faustică, folosind ca sursă literară romanul omonim al lui Horace McCoy. Pretextul parabolei sunt faimoasele maratonuri ale dansului practicate, ca un instrument de manipulare dar şi ca o defulare, în anii marii crize, 1929–1933. Scena maratonului dansului este însăşi scena lumii pe care se joacă destinul precar al acesteia. Întâlnim, aşadar, motivul lumii ca spectacol, cu ideea dominantă a perisabilităţii naturii, condiţiei şi existenţei umane, a raportului individ-sistem, individ-istorie. Este un film despre incertitudine şi instabilitate, despre aspiraţia spre libertate, despre disperare şi moarte, despre expansiunea răului. Dar şi un film despre hazard, despre cuplul erotic devorat de istorie. Remarcabilă construcţia filmului, printr-o alternantă bine dozată între secvenţele de pe scena maratonului şi culise. Cu un ritm sugestiv, crescendo şi descrescendo, filmul este şi o meditaţie asupra vieţii şi asupra morţii, privite ca expresie a unui eşec inevitabil. Deşi nominalizat pentru nouă premii Oscar, doar actorul Gig Young primeşte unul, pentru Cel mai bun rol secundar. De excepţie este şi interpretarea actriţei Jane Fonda.
(comentariu de Mircea Dumitrescu).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu