Opinii despre Yoga, Tantra, spiritualitate, despre o viata sanatoasa, despre iubire si sexualitate, despre abuzurile si nedreptatile savarsite impotriva yoghinilor, despre societatea contemporana si evolutia umanitatii, despre esecul planurilor de creare a unei dictaturii globale si despre prabusirea cabalei satanice a "iluminaților"

vineri, 12 octombrie 2007

Discriminarea scolii de Yoga MISA din nou pe agenda de lucru a OSCE la Varsovia, 24 Septembrie - 5 Octombrie 2007

Niciun comentariu :
Asa cum am mai relatat, acum cateva luni in perioada 7-8 iunie 2007 a avut loc, la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, Conferinta la nivel inalt a OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) privind combaterea discriminarii si promovarea respectului si intelegerii reciproce.

La aceasta conferinta OSCE a participat si o delegatie a Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut, condusa de Mihai Stoian si Gabriela Ambarus. A fost o ocazie excelenta pentru a aduce in atentia oficialilor europeni si a organizatiilor pentru combaterea discriminarii cazul MISA-Gregorian Bivolaru. Mihai Stoian, reprezentantul MISA a luat cuvantul in cadrul sectiunii “Combaterea rasismului, xenofobiei si discriminarii. Intoleranta si discriminarea crestinilor si credinciosilor altor religii.

Din pacate, chiar in sesiunea care trata dreptul la libera exprimare, Gabriela Ambarus, presedinte MISA, care era inscrisa la cuvant cu prezentarea intitulata “Libertatea de expresie a mers prea departe: mass-media discrimineaza un grup social pasnic din motive pur comerciale” a fost impiedicata sa ia cuvantul, invocandu-se lipsa de timp. De asemenea datorita interventiei organizatorilor romani prezentarea realizata de MISA nu a mai fost inclusa in documentele finale ale conferintei desi regulamentul de organizare impunea aceasta. Aceasta situatie este avantajoasa pentru autoritatile romane deoarece ele sunt in felul acesta protejate de a aparea intr-un document international cu o situatie rusinoasa la adresa justitiei din Romania. Asemenea interventii sunt o expresie a “atentiei” de care se bucura scoala de yoga MISA din partea autoritatilor romane cat si atitudinea cu care este tratata problema grava creata impotriva acestei scoli. Totusi impactul acestei interventii a aparut mai tarziu cand o serie de delegati au luat legatura cu reprezentantii MISA si si-au exprimat interesul de a cunoaste mai bine acest caz.

In ciuda obstructionarilor autoritatilor romane la sesiunea OSCE din iunie, abuzurile realizate impotriva MISA au ajuns din nou pe agenda de lucru a sesiunii OSCE de la Varsovia, cu tema Human Dimension Implementation Meeting, ce avut loc intre 24 Septembrie si 5 Octombrie 2007. Mai multe luari de cuvant au pomenit cazul yoghinilor romani de la MISA si al lui Gregorian Bivolaru. De data aceasta prin amploarea interventiilor organizatorii au fost nevoiti sa includa luarile de cuvant pe lista de documente oficiale ale reuniunii OSCE. De asemenea recomandarile facute cu privire la acest caz si cu privire la invataturile care se desprind din acest caz sunt incluse in documentul final al conferintei si vor deveni recomandari oficiale ale OSCE.

In cadrul conferintei de la Varsovia s-a discutat despre cooperarea intre tarile OSCE - majoritatea din Europa - si despre problemele care mai exista in aceste tari. Unul dintre subiectele cele mai frecvent intalnite este respectarea drepturilor omului si libertatea individului in raport cu respectarea legilor nationale si internationale. In finalul acestor discutii se elaboreaza un raport comun si se fac o serie de recomandari tarilor implicate in diferite probleme. In ultimii ani acest organism s-a implicat in supravegherea alegerilor in diferite tari membre si aceste rapoarte si recomandari pe care le emite devin din ce in ce mai importante. In acest context interventia MISA in fata reprezentantilor OSCE la intalnirea de la Bucuresti despre problemele referitoare la respectarea drepturilor omului in Romania a fost foarte importanta insa nu a fost suficienta.

Interventiile in plenul OSCE de la Varsovia referitoare la cazul MISA au fost realizate de catre Seppo Isotalo, doctor docent în ştiinţe politice şi sociologie, reprezentant al organizatiilor neguvernamentale suedeze la OSCE si de catre SOTERIA International. SOTERIA International este o organizatie internationala independenta care lupta pentru apararea drepturilor spirituale ale omului si care studiaza si cazul MISA propundu-si sa apere drepturile yoghinilor romani. La invitatia SOTERIA International, Mihai Stoian, coordonator al cursurilor de yoga NATHA din Danemarca si secretar al Federatiei Internationale de Yoga pentru tarile scandinave, a participat ca expert in problematica MISA data fiind calitatea sa de colaborator al SOTERIA ca expert in problemele miscarilor spirituale. Documentul prezentat sub egida SOTERIA International reprezinta si punctul de vedere al acestei organizatii si dealtfel se poate vedea din continut ca este vorba de un punct de vedere care nu acopera numai problematica MISA. Studiile de caz SOTERIA care trateaza si problema MISA au fost realizate apeland la experti independenti din Romania.

Iata aceste documente prezentate pe site-ul OSCE:

"Religious Discrimination of MISA - a Political "Exchange Currency"; The case of Romanian yoga school MISA" - Mihai Stoian, MISA, invitat al SOTERIA International (document .pdf)

"A social Analysis of the persecutions of Yoga Teachers in Romania" - Dr. Seppo Isotalo, OSCE-NGO network, Sweden (document .pdf)

"The lack of division of power in unicultural societies"- SOTERIA International (document .pdf)

Statement on "the right for a fair trial with examples from the violation of the right for a trial in Romania"- SOTERIA International (document .pdf)

Annex - "Right to a fair trial: Case study on MISA yoga school - Romania" - SOTERIA International (document .pdf)

Statement on "the current conflict between freedom of media and other Human Rights, such as presumption of innocence in criminal proceedings and the right to freedom from discrimination" - SOTERIA International (document .pdf)

Trebuie mentionat ca in a doua zi a conferintei de la Varsovia s-a organizat o conferinta suplimentara pe tema "modul cum sectele se folosesc in favoarea lor de drepturile omului". Conferinta a fost prezidata de o organizatie internationala pentru combaterea sectelor, finantata de guvernul francez. Desi tonul prezentarii era plina de ura, avand caracterul unei vanatoare de vrajitoare, desi in sala erau si oameni care reprezentau miscari religioase care erau considerate de acea organizatie drept "secte" si care avusesera de suferit de pe urma categorisirii lor astfel, totusi nimeni nu semnala o serie de falsuri in argumentatia vorbitorului. Practic intreaga introducere nu facea altceva decat sa incrimineze orice organizatie care ar manifesta o cat de mica tendinta de a isi pastra integritatea sau de a isi spune punctul de vedere. Totusi tonul la discutii reale si nu formale a fost dat de interventia in cadrul discutiilor a lui Mihai Stoian care a aratat pe puncte unde sunt aberatiile in rationamentele prezentate de organizatorii conferintei si cum, in felul in care pun problema, se califica cu succes - utilizand chiar criteriile emise de ei - la categoria "secte periculoase". Aceasta a fost doar inceputul unor dezbateri aprinse deoarece imediat au replicat si ceilalti reprezentanti ai organizatiilor etichetate drept "secte" aratand o serie de abuzuri ale acestei organizatii internationale. Atitudinea sectara a acestor organizatori – care in mod straniu au fost agreati de OSCE – a mers pana intr-acolo incat atunci cand discutiile nu au mers asa cum se asteptau ei organizatorii au vrut sa il dea afara pe un reprezentant Soteria care filma. A fost necesar sa intervina reprezentantii guvernului SUA – care au aparat dreptul acestuia de a filma, conferinta fiind publica – pentru ca filmarea conferintei de catre reprezentantul Soteria sa poata continua.

Un alt eveniment interesant s-a petrecut dupa interventia in plen relativ la cazul MISA in cadrul sesiunii pentru libertati fundamentale. Dupa aceasta interventie delegatia Romaniei a cerut dreptul la replica. Ceea ce a spus ambasadoarea Romaniei insa a fost o scuza penibila care i-a facut si pe unii oficiali sa zambeasca. Pe holuri, dupa sesiune, ambasadoarea a incercat sa convinga pe reprezentantii Soteria ca nu este corect sa “atace Romania" in felul acesta, pentru ca de fapt situatia nu este atat de grava precum au prezentat-o. In urma unor argumente si fapte prezentate in discutie de catre cei de la Soteria, reprezentata Romaniei a spus ca ea nu mai locuieste demult in Romania si ca este posibil sa nu mai fie la curent cu toate evenimentele de acolo, scuza care evident nu poate fi acceptata pentru cineva care reprezinta o tara, mai ales ca tot ea mentionase faptul ca imediat dupa interventie ea a sunat la Bucuresti ca sa ceara indicatii si ca de aceea a trebuit sa dea o replica.

Pe parcursul lucrarilor conferintei ambasadorii statelor participante au devenit foarte atenti la acest caz deoarece el fusese deja prezentat la Bucuresti si pentru ca deja fusesera mai multe luari de cuvant in cadrul acestei intalniri OSCE in legatura cu acest caz. Chiar si la barul rezervat participantilor la conferinta au aparut comentarii despre faptul ca autoritatile romane au fost atacate dur din nou si ca Soteria a fost din nou prezenta cu exemple vizand Romania si MISA.

Marti 2 octombrie in cadrul sesiunii dedicate "dreptului la un proces echitabil", sesiunea a avut-o ca invitata de onoare pe Monica Macovei care in prezent este consilierul primului ministru din Macedonia. Ea a vorbit foarte "acid" despre coruptia din justitia tarilor foste comuniste si in special coruptia politica si a facut referire in special la cazul Romaniei. A spus chiar ca in anii 2005 si 2006 Romania a avut niste cazuri rusinoase insa nu a dat nici un fel de amanunte. Amanuntele au fost insa funizate de reprezentantul SOTERIA care a prezentat in continuare aceasta chestiune facand referire directa la cazul MISA. La finalul interventiei, pe hol o parte a delegatiei Romaniei discuta cu un reprezentant al Suediei spunandu-i ca acest caz MISA este o "facatura" si ca se exagereaza in prezentarea facuta, in timp ce o alta delegata a Romaniei raporta telefonic probabil cuiva de la ministerul de externe de la Bucuresti relatand ce a spus Monica Macovei si interventia care a urmat cu relatarea cazului concret MISA.

Dupa spusele unor ambasadori prezenti la Varsovia, cazul MISA a fost unul dintre subiectele cele mai fierbinti. La final cand ambasadorii isi faceau turul ca sa ia materiale conferintei puse la dispozitie de catre vorbitori circa 90% din ei aveau CD-urile si mapele de prezentare continand informatii despre acest caz.

Vom reveni cu alte detalii.

Cititi/vizionati si:
Analiza socială a persecuţiei yoghinilor în România, un studiu realizat de doctorul în ştiinţe sociale şi politice Seppo Isotalo (Suedia)
Video - Discursul lui Mihai Stoian la intalnirea OSCE de la Bucuresti 2007
Grave abuzuri în serviciu realizate de procurorul Marian Delcea
Reprezentanţii MISA s-au întâlnit cu presa - 21 septembrie 2007

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu