marți, 18 martie 2008
Tonomatele cu euro sau manipularea presei prin contracte de publicitate
TONOMÁT, tonomate. s.n. = Pick-up semiautomat care se declanşează cu ajutorul unei monede sau al unui jeton şi care are un sistem selector de discuri.
Recent Traian Basescu a folosit expresia "tonomatele cu euro" vorbind despre trusturile de presa. Ca reactie diversi ziaristi au sarit ca arsi si au replicat foarte acid. Realitatea insa ramane. De-a lungul timpului am urmarit cum ziare si emisiuni TV au devenit extrem de "politicoase" cu guvernul dupa ce au gazduit o serie de reclame la Rompetrol, Citroen sau Fundatia Dinu Patriciu. Tacerea unor ziaristi care nu au gasit de cuviinta sa mai spuna nimic despre privatizari oneroase, afaceri masonice cu energie sau cu terenuri si cladiri a intervenit dupa sponsorizari gen Romtelecom, Petrom, Energy Holding sau Posta Romana.
Intrebarea este: Se mai poate vorbi de o a patra putere in stat sau exista in presa romaneasca doar tonomate cu euro, adica acel gen de aparat in care cineva baga banii si alege melodia pe care vrea sa o auda?
Cu cateva saptamani in urma Razvan Ionescu a demisionat de la conducerea Evenimentului zilei. Nu a fost o mare surpriza pentru ca zvonul plecarii sale circula inca din toamna. Toate bune ai putea zice, omul a decis sa plece liber, nefortat, datorita lipsei de performante economice. Destul de ciudata a fost insa pozitia foarte dura a conducerii Ringier care i-a cerut demisionarului sa elibereze in aceeasi zi biroul, conform spuselor unor colegi din presa. Un alt element ciudat este scrisoarea de despartire a fostul redactor sef al evenimentului Zilei care mentioneaza ca demisia "nu are nici o legatura cu anul electoral, cu PSD-ul, cu Traian Basescu sau cu faptul ca Ion Tiriac tocmai a decis sa taie bugetele de publicitate pentru toate produsele Ringier Romania". Un element interesant! Tiriac a oprit toata publicitatea firmelor sale catre un trust de presa?? Oare de ce?
Mergand inapoi pe firul istoriei legat de numele Tiriac aflam cat de usor se poate calca in picioare libertatea si independenta presei.
Cu circa 3 saptamani inainte de momentul demisiei, in Evenimentul zilei a fost publicat un articol pe tema deconturilor umflate ale oficialilor din Federaţia Română de Tenis la partida România - Franţa, din Cupa Davis. Ca rezultat a izbucnit un scandal in care au fost implicati Ilie Nastase si Ion Tiriac. In Evenimentul zilei apare apoi articolul Ţiriac ameninţă un ziarist EVZ: „O să am grijă personal de dumneata!“ in care se sustine ca au fost primite ameninţări cu moartea, insinuări subtile, aluzii la prietenia cu patronul trustului din care face parte cotidianul şi la puterea financiară de care dispun cei doi fosti tenismeni, toate acestea pentru a-l intimida pe Marius Chican, ziaristul care a îndrăznit să scrie despre sumele nejustificate cheltuite de Federaţia Română de Tenis. (http://www.youtube.com/watch?v=SOhCkdLAcYY)
Miliardarul Tiriac nu este la prima încercare de intimidare a unui jurnalist. Cu ocazia inculparii in 2004 a lui Ion Ion Tiriac in dosarul Cocaina pentru VIP-uri, Tiriac tatal s-a intilnit cu Ion Iliescu pentru a discuta cazul fiului sau, iar fostul presedinte a discutat cu Ilie Botos, procurorul general de atunci. Cert ramane faptul ca, dupa aceasta discutie "de principiu", dosarul a fost incredintat altor procurori, care au inceput sa renunte la unele acuzatii, mai exact la cele mai grave, iar unii acuza chiar ca au disparut probe importante din dosar. Invitat de Radu Moraru la emisiunea „Naşul“, Ţiriac a fost supus unui tir de întrebări incomode pe tema dosarului Cocaina si interventiei sale la Ion Iliescu. Ion Ţiriac nu s-a abţinut şi i s-a adresat ameninţător şi, totodată, ironic lui Radu Moraru. „Poate vrei să nu mai faci emisiune aici!“, a spus fostul tenismen, în direct, pe B1 tv.
Iata deci cum se poate transforma presa libera in tonomat: "nu 'canta' ce vrem noi ii taiam contractele de publicitate pana cand se va conforma dorintelor noastre".
Sa ne mai miram ca nici un ziarist nu s-a scandalizat la aceasta interventie brutala in independenta presei sau ca justitia este manevrata dupa bunul plac de catre milionari? Sa ne mai miram ca in schimb yoghinii sunt in continuare calominiati de catre presa, iar justitia romaneasca a fost facuta de rusine de catre justitia suedeza prin cazul yoghinilor romani?
Cititi pe aceeasi tema articolele:
Prăbuşirea unui mit: presa liberă
Exemple de manipulare mediatica si corporatista: Povestea "bradului" care nu e brad dar care a aruncat in haos traficul bucurestean
Laura Vasiliu. Ipocrizia e mai mare decat xenofobia
Despre a patra putere in stat si apararea interesului public
Andrei Badin, masoneria, suspendarea lui Basescu si calomnia din "spatele usilor inchise"
Inca o victima a oligarhiei securiste din media reactioneaza
Dictatura oligarhiei media - Jurnalisti concediati abuziv pentru opiniile lor
Mogulii au trecut la epurari de articole si ziaristi
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu